BLOG

28/11

Gabriela lanceert One Billion Rising 2019

One Billion Rising is een wereldwijde campagne die de aandacht vestigt op geweld tegen vrouwen, LGBTI en kinderen en eist dat dit geweld stopt. Gabriela greep de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen aan voor de lancering van One Billion Rising 2019 in de Filippijnen, met als thema Rise, Resist, Unite.

De wereldwijde One Billion Rising campagne kent elke 14de februari haar hoogtepunt met een massadans. Ze wordt beschouwd als de grootste massa-actie in de geschiedenis rond geweld tegen vrouwen.

“Elke dag, ieder uur, worden vrouwen en meisjes verkracht, geslagen of lastiggevallen, maar zijn ze te bang of te beschaamd om te praten over wat hen overkomen is, bang dat zij als slachtoffer zelf de schuld krijgen. Vrouwelijke werknemers worden gelijke arbeidsrechten ontzegd als dat de kapitalisten extra inkomsten oplevert. Vrouwen in de landbouw worden vermoord omdat ze het land verdedigen dat ze bewerken, maar niet bezitten. En we hebben een president die de ene na de andere vrouwonvriendelijke opmerking laat noteren, wat een klimaat van straffeloosheid bevordert”, luidt het in een statement van Gabriela.

Heel wat mensenrechtenactivisten namen deel aan de lancering: arbeiders, armen uit de steden, leden van de inheemse bevolking en vertegenwoordigers uit verschillende organisaties en instellingen. Volgens Gabriela is hun deelname aan de lancering van One Billion Rising 2019 een politiek signaal dat Filipijnse vrouwen en de bevolking in het algemeen in actie komen om geweld tegen vrouwen te stoppen, weerstand bieden aan vrouwenhaat en fascisme en zich verenigen met anderen in de wereld om het einde te eisen van de onderdrukking en uitbuiting die vrouwen ondervinden.

“Misbruik en geweld tegen vrouwen stopt niet bij de voordeur. De staat maakt zich schuldig aan ergere vormen van geweld. In de laatste twee jaar van het regime van Duterte hebben we een steeds grotere toename van armoede en door de staat uitgelokt geweld gezien. Elke dag horen en zien we dat vrouwen en kinderen slachtoffer zijn van buitengerechtelijke moorden sinds de start van de Oplan Tokhang campagne. De mainstream media berichten nauwelijks over de gemeenschappen die op de vlucht moeten slaan vanwege uitgebreide militaire operaties op het platteland onder het mom van bestrijding van communistische opstandelingen. Gegevens tonen echter aan dat deze gemeenschappen moeten wijken voor plantages, mijnbouw en energieprojecten die nefast zijn voor de bevolking en hun levensonderhoud.”

1879 keer gelezen