BLOGS

ma, 16/07/2018

Rein is al enkele jaren een trouwe helpende hand voor Viva Salud. Ook op ManiFiesta, het jaarlijkse feest van de Solidariteit. Wat betekent dat voor hem?

do, 02/05/2019

Blog van Quirina, dokter bij Geneeskunde voor het Volk

In november 2018 vond in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, de vierde editie van de People’s Health Assemby plaats (ook wel kortweg PHA genoemd). Hierbij kwamen er maar liefst 1400 progressieve gezondheidswerkers en activisten van over de hele wereld samen en dit om ervaringen uit te wisselen over de strijd voor het recht op een goeie gezondheid voor iedereen. Ik kreeg de mooie kans om deze assembly bij te wonen en zijn bijbehorende sfeer op te snuiven en dit in partnerschap met de Belgische ngo Viva Salud.

do, 02/05/2019

Blog van Lise, dokter bij Geneeskunde voor het Volk

Een korte revisie: People’s Health Movement (PHM) is de beweging van grassroots activisten die voortvloeide uit de Alma Ata verklaring van 1978, het stokpaardje van mijn voormalige professoren Public Health. PHM zet de globale strijd voor de bepalingen geformuleerd bij de Alma Ata verklaring verder, met name de inzet op preventieve geneeskunde, betrokkenheid van de gemeenschap, en een integratieve en multisectoriële zorg: kortweg, het holistische ‘health for all’-principe. Deze gaan hand in hand met de universele verklaring van de mensenrechten uit 1948 en de ‘Sustainable Development Goals’, ondanks hun beperkingen, rond gezondheid en welzijn uit 2015.

di, 23/04/2019

De volksgezondheidscomités van onze partner Etoile du Sud in Noord-Kivu maken zich ernstig zorgen over de verspreiding van het ebolavirus. Ze roepen op tot nationale en internationale solidariteit om de bevolking te beschermen tegen de ziekte in een regio die al decennialang door oorlog wordt geteisterd.

Artikel van Billy M. van Etoile du Sud

Etoile du Sud - strijd tegen ebola
wo, 13/03/2019

Jonge Filipijnse mensenrechtenverdedigers komen samen om hun strijd voor de mensenrechten in het land te consolideren in een nieuwbakken coalitie. De Koalisyon ng Kabataan para sa Karapatang Pantao(KKKP), ofwel de Coalitie van de Jeugd voor de Rechten van de Mens, werd bijeengeroepen door het kantoor van Senator Leila di Lima, de organisatie Mambabatas Para sa Karapatang Pantao (Makatao) en Youth for Human Rights and Democracy. Ik sprak met een van de initiatiefnemers over de geboorte en de eerste kinderstappen van de coalitie.  

Human Rights Defenders Summit Poster
wo, 26/12/2018

Bijeenkomsten, hetzij informeel of academisch, over gezondheid hebben steevast een ondertoon die het midden houdt tussen voluit optimisme en sluimerend scepticisme. In deze blog deel ik de reflecties die ik heb opgedaan tijdens het Global Symposium on Health System Research in Liverpool, en bij de People’s Health Assembly in Bangladesh.

De inkomhal van het PHA gebouw in Bangladesh is versierd met slogans.
wo, 12/12/2018

Het wetsvoorstel wil de verplichtingen van de overheid tot bescherming van verdedigers van de mensenrechten institutionaliseren en afdwingen en wettelijke oplossingen vastleggen voor schendingen van rechten van hen die de mensenrechten verdedigen.

Pagina's

171091 keer gelezen