12/02/14

"Commercialisering brengt de gezondheid ernstige schade toe"

Op 7 februari ging de campagne van het Europees Netwerk tegen de Privatisering en Commercialisering van de Gezondheidszorg en Sociale Bescherming van start. G3W was erbij.
De overwinning van de Spaanse “Marea Blanca” tegen privatiseringen is een voorbeeld voor de rest van Europa.

11 delegaties uit verschillende Europese landen gaven op 7 februari het startschot van een campagne van het Europees Netwerk tegen de Privatisering en Commercialisering van de Gezondheidszorg en Sociale Bescherming. Op een conferentie nadien werden concrete eisen voor de Europese Parlementsverkiezingen op 25 mei 2014 voorgesteld. G3W, dat met zijn partners in onder meer de Filipijnen strijdt tegen privatiseringen, deed mee.

 

Sociale bescherming als werelderfgoed

Commercialisering brengt de gezondheid ernstige schade toe.” Met deze slogan trokken de delegaties naar hun ambassade in Brussel om een Manifest af te leveren voor sociale bescherming. Ook Belgisch eerste minister Elio Di Rupo kreeg het manifest voorgelegd. De delegaties gingen samen naar het UNESCO hoofdkwartier om een aanvraag in te dienen om universele en toegankelijke gezondheidsstelsels en publieke sociale bescherming als werelderfgoed te erkennen. UNESCO bevestigde de ontvangst van de aanvraag. De demonstratie trok vervolgens naar de zetel van de Europese Commissie waar een vertegenwoordiging van de verschillende Europese landen het Manifest voorlegde met de eis voor een antwoord van EU commissarissen Bamier, Andor en Borg.

 

Dramatische privatiseringen

Op een persconferentie lichtten de verschillende afgevaardigden toe hoe gevaarlijk de commercialisering van essentiële diensten als gezondheid en sociale bescherming is. Schrijnende voorbeelden kwamen vanuit Zuid-Europa. Sofia Tzitzikou, een Griekse apotheekster in de bres voor Seksuele en Reproductieve Gezondheidsrechten, vertelde dat vrouwen in Griekenland nu gemiddeld 200 à 300 euro voor een abortus betalen, waardoor veel Griekse vrouwen nu hun toevlucht zoeken tot levensgevaarlijke illegale methodes. Ook kunnen vrouwen in Griekenland het vaak niet betalen om in een ziekenhuis te bevallen, wat 700 tot 1400 euro kost. Voor migranten kost dit zelfs het dubbele. Ook België ontsnapt niet aan de commercialisering. Waar voordien alleen de keuken en kuisploeg in ziekenhuizen werd geprivatiseerd, wil men nu ook delen van de zorgsector zelf, zoals de sterilisatie, uitbesteden aan commerciële firma's, vertelt Johan Fobelets, afgevaardigde van de bediendenvakbond LBC-NVK en lid van het Belgische Actieplatform Gezondheid en Solidariteit.
 

Concrete actiepunten

Na de actie had de 6de Conferentie van "Europees netwerk tegen de commercialisering en privatisering van de gezondheidszorg en sociale bescherming” plaats. Op de conferentie werden mogelijke alternatieven op de neoliberale politiek van de Europese Unie voorgesteld.

Gedurende de campagne van 8 februari tot 25 mei, roept het Netwerk op tot een massale verspreiding van het Manifest.

 

  • Een specifieke focus op gezondheidswerkers, die de gevolgen van de commercialisering en privatisering van gezondheidszorg aan den lijve ondervinden.

  • Het zichtbaar maken van de internationale campagne op Internationale Vrouwendag (8 maart) en de dag van de Arbeid (1 mei).

  • Kandidaten voor de Europese verkiezing uit te dagen te reageren op het Manifest op publieke gelegenheden en debatten tijdens de verkiezingscampagne.

  • Verzet tegen een transatlantisch vrijhandelsakkoord (TTIP), dat een bedreiging vormt voor gezondheid en sociale bescherming.

  • Het uitbreiden van het Netwerk tot een maximaal aantal landen en organisaties, die de privatiseringen aanvechten door de mobilisatie van een sociale beweging.

De overwinning van de Spaanse “Marea Blanca”, een beweging tegen de privatisering van 6 ziekenhuizen in Madrid met de slogan “Onze gezondheid is niet te koop!” is een voorbeeld voor de rest van Europa. Alleen een sterke mobilisatie van sociale bewegingen maakt het mogelijk te winnen van de appetijt van multinationals, farmaceutische industrie en private verzekeringen.

6481 keer gelezen