16/02/16

Een Cubaanse partner met groene ambities

G3W ging een partnerschap aan met de Cubaanse ngo 'Centro Felix Varela'. Deze organisatie heeft al meer dan 15 jaar ervaring met 'greenmapping' in de volkswijken van Havana en ver daarbuiten.
Si mapea con amor, tu barrio sera mejor

Think global, map local

Greenmapping is een unieke methode waarbij de bewoners zelf hun lokale milieurijkdom in kaart brengen. En dat mag je letterlijk nemen. Gewapend met een grondplan en in papier uitgeknipte symbooltjes verkennen ze hun buurt. Iedere waardevolle ecologische, sociale en culturele locatie krijgt een symbool. Mensen leren zo hun eigen leefomgeving beter kennen, de problemen op te sporen en er samen met de lokale overheden oplossingen voor te zoeken. Heel concreet: een waterput die vervuild is, een speelplein dat aan vernieuwing toe is, de ontdekking van een vergeten waardevol stukje bos, een buurtcentrum met aanpalend terrein dat mogelijkheden biedt voor een voetbalterrein. De slogan is 'si mapea con amor, tu barrio sera mejor': als je je buurt liefdevol in kaart brengt, zal die er beter van worden.

Door de samenleving gedragen

Een simpele techniek die succes oogst. Momenteel zijn er al 115 plaatsen in Cuba met een ‘Grupo Mapa Verde’. Een groep van mensen (uit het buurtcomité, de plaatselijke school,...) die de ‘groene kaart’ van hun buurt vormgeven, updaten en ermee naar de lokale overheden stappen om samen werk te maken van een betere buurt. In Cuba hebben ze al lang ingezien dat ontwikkeling pas echt duurzaam is, als ze door de samenleving wordt gedragen. De ‘greenmapping’ helpt hen daarbij. Door deze methode vinden lokale overheden en bewoners elkaar in hun ambitie om een betere buurt te creëren.

Spot Mapa Verde from Centro Félix Varela on Vimeo.

Steun via de paascampagne

Met de jaarlijkse paascampagne die start op 1 maart, willen G3W en ICS dit project steunen. Wil je aan de slag en paaseitjes verkopen bij je familie, vrienden of collega's? Neem dan contact op met Lena: lena@vivasalud.be of 02/209 23 65. Een zakje van 200 gr fairtrade eitjes kost 5 euro (beschikbaar in bruine of zwarte chocolade).

 

 

 

 

5229 keer gelezen