29/01/19

Handel: de terugkeer van CETA

Zombieverdragen. Deze naam krijgen de vrijhandelsverdragen die terug op de Europese onderhandelingstafel liggen. Nochtans lieten burgers duidelijk horen dat ze een ander handelsbeleid willen. CETA, het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie, verrijst nu ook.
De Belgische parlementen kunnen het verdrag met Canada nog goedkeuren, was het niet dat er al bijna 300 000 Europeanen de petitie tegen één van haar belangrijkste clausules tekenden

Nog nooit deden vrijhandelsakkoorden zoveel stof opwaaien als TTIP en CETA. Eigenlijk was dat niet de bedoeling: de discussie over de twee verdragen was voorbestemd voor achterkamertjes in Washington, Brussel en Toronto. Maar eerst kwam er overal protest van burgerbewegingen, milieu- en consumentenorganisaties, vakbonden en mutualiteiten, die de globalisering een tweesnijdend zwaard vinden. Daarna won Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen met een protectionistische agenda. En later haalden Wallonië en Brussel de internationale pers omdat ze CETA niet wilden ondertekenen.

Het CETA-spook is terug van weggeweest

4 Belgische parlementen hebben dit handelsverdrag met Canada nog steeds niet geratificeerd: die van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Duitstalige Gemeenschap, het Waals Gewest en de Federatie Wallonië-Brussel.
Zij uitten vooral hun twijfels over 'ISDS'. Dit beestje staat voor een arbitragemechanisme waarbij bedrijven overheden kunnen aanklagen indien beleidsveranderingen hun winsten bedreigen. Toen Australië blanco sigarrettenpakjes wou invoeren om de volksgezondheid te beschermen, kregen ze een schadeclaim van tabaksgiganten op hun nek.

Laat van je horen!

Het Europese Hof van Justitie zal haar oordeel over de wettelijkheid van ISDS in CETA in april of mei geven. De burgerbewegingen wachten niet op dit oordeel en lanceren nu een petitie tegen dit mechanisme in alle handelsverdragen. Belgische organisaties schreven een oproep naar beleidsmakers over CETA.
Viva Salud ondersteunt deze campagne.

Teken de petitie

Lees de oproep tegen CETA

Meer weten?

  • Video: Vrijhandel en gezondheid: win-win?

  • Paper: Vrijhandel en gezondheid, een pandemische relatie

  • Artikel: Vrijhandelsverdragen en de gezondheid van werknemers

  • Paper: Vrijhandel, katalysator van klimaatverandering

  • Meer artikels en blogs over vrijhandel

 

901 keer gelezen