26/07/13

Mensenrechtenactivisten tegen Europese steun voor Filippijns rechtssysteem

Europese activisten eisen dat de EU €10 miljoen steun aan de Aquino-regering intrekt. De resolutie werd goedgekeurd door de Internationale Conferentie voor Mensenrechten en Vrede in de Filipijnen (ICHRPP), zij noemden het 'gefaalde rechtsprogramma' van de Aquino-overheid de reden om de hulp terug te trekken.

MANILA- Europese mensenrechtenactivisten dringen erop aan dat de Europese Unie de steun van 10 miljoen euro voor het Filipijnse rechtsbijstandsprogramma intrekt.

Die oproep maakt deel uit van een resolutie die werd aangenomen door meer dan 250 afgevaardigden van de recent beëindigde Internationale Conferentie voor Mensenrechten en Vrede in de Filipijnen (ICHRPP).

Het ICHRPP stelde dat de Aquino overheid oneerlijk gebruikmaakte van de steun van de EU, de regering slaagde er immers niet in buitengerechtelijke executies, gedwongen verdwijningen en straffeloosheid een halt toe te roepen.

“Schendingen van de mensenrechten in de Filipijnen blijven onbestraft. De straffeloosheid - waar vooral de oneerlijke en egoïstische grote Europese bedrijven en de al even hebzuchtige en corrupte Filippijnse collaborateurs baat bij hebben - heeft geresulteerd in oneerlijke concurrentie, corruptie, milieuverontreiniging, gedwongen verplaatsing van gemeenschappen, slechte ontwikkeling, volksopstand en onderdrukking door de staat. Dit alles wordt geplaatst boven de noden van de Filippijnse bevolking voor oprechte democratie, sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en vrede” staat er te lezen in de resolutie.

De resolutie heeft het in het bijzonder over de onopgeloste en niet-vervolgde moord op de Nederlandse missionaris Willem Geertman, die vermoord werd in de provincie Pampanga en de Italiaanse katholieke priester Fausto Tentorio, in Noord Cotabato.

Zowel Geertman als Tentorio waren reeds lang ontwikkelingswerkers in de Filippijnen en werden vermoedelijk vermoord door staatsagenten van de Aquino-administratie.

Geertmans broer, Herman, woonde de ICHRPP bij. In een verklaring drukte hij zijn teleurstelling uit over de verklaring van EU- ambassadeur Guy Ledoux die het Aquino-regering loofde voor zijn vermeende verbetering van de mensenrechten.

“De verklaringen van de EU-ambassadeur brengen pijn en leed toe aan ons en de families van andere slachtoffers van politieke moorden”, zei Herman.

Ook de ICHRPP drukte hun frustratie uit omdat President Benigno Aquino III in zijn vierde ‘State of the Nation Address’ (SONA), geen melding maakte van concrete maatregelen om iets te doen aan de heersende straffeloosheid in het land.

Peter Murphy, verkozen secretaris-generaal omschreef de gebeurtenissen op 22 juli als een reflectie van de gapende kloof tussen de wereld van de overheid en de echte wereld van het volk. Het geweld, gebruikt door de politie, is een bewijs van deze gigantische kloof.

Anderzijds zei Murphy ook dat de SONA van het volk een succesvol vertoon was van protest tegen de complete mislukking van de overheid om tegemoet te komen aan de basisbehoeften van het volk.

 

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd door Bulatlat.com. Dank aan Anne Saeys voor de vertaling.

5957 keer gelezen