29/05/18

VIDEO - Gezondheidszorg in Cuba, de Filipijnen en België: een wereld van verschil

Kan gezondheid een bron van winst zijn? We nodigen een Filipijnse en een Cubaanse gezondheidswerker uit om te vertellen over de gezondheidszorg in hun eigen land. In deze roadmovie wandelen ze door Brussel en ontmoeten ze geëngageerde Brusselse jongeren.
Alleen wie geld heeft, heeft ook toegang tot de beste gezondheidszorg in de Filipijnen. – Katharina, Filipijnen

 

Gezondheidszorg in Cuba en de Filipijnen: wat zijn de verschillen?

Die vraag stelden we twee jaar terug. Het resultaat was deze korte documentaire die wereldwijd meer dan 14 000 keer bekeken werd. In deze video vergelijken we de gezondheidssituatie in de twee ontwikkelingslanden. Het wordt duidelijk dat je gezondheid wordt bepaald door vele factoren. Het gezondheidsbeleid speelt daar een belangrijke rol in. Waar de overheid faalt, staan gemeenschappen op om elkaar te helpen. Het winstdenken leidt daarentegen tot uitsluiting.

“Ik mag niet rijker worden van iets dat een recht is”

In maart 2018 breidden we een nieuw hoofdstuk aan dat verhaal. We nodigden twee gasten uit voor een toer van twee weken door België: de Cubaanse arts Aissa Naranjo en de Filipijnse Community organizer Katharina Berza, van onze Filipijnse partner Council for Health and Development (CHD). Ze delen in deze video de inzichten die ze opdeden doorheen hun ontmoetingen met artsen van Geneeskunde voor het Volk, studenten van de ULB en jongeren uit Luik en Brussel van Redfox.

Bekijk de video

Deze video is gerealiseerd door Docwerkers met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Lees hier het korte verslag van hun bezoek

Ontdek hier vijf mythes over privatiseringen van gezondheidszorg

4762 keer gelezen