29/03/17

Gezondheidsactivisten roepen op voor Europese actiedag voor gezondheid #Health4all

7 april is Wereldgezondheidsdag. Sinds vorig jaar staat deze dag ook in het teken van de Europese strijd tegen de commercialisering van de gezondheidszorg. G3W werkte mee aan een filmpje waarin we oproepen om op 7 april op straat te komen.

Met miserie kan je geld verdienen. Veel geld. Dat weten vele farma-, verzekerings- en dienstenbedrijven maar al te goed. Wereldwijd lobbyen ze met hun woekerwinsten bij overheden. Ze willen dat de gezondheidssystemen verder open staan voor de commerciële markt. Het gevolg voor de bevolking is dan vaak zorg van slechtere kwaliteit voor een hogere prijs. Dat vinden we onaanvaardbaar. Gezondheidszorg is een basisrecht en moet in publieke handen blijven.
Onze partners in het Zuiden ondervinden dagelijks de gevolgen van commercialisering van gezondheidszorg. Maar ze laten zich niet doen: in 2016 hielden onze Filipijnse partnerorganisaties de privatisering van een belangrijk orthopedagogisch hospitaal tegen.

Strijd is nodig

De sociale strijd gaf ons Europees welvaartssysteem vorm. Door stakingen en betogingen werd bijvoorbeeld de sociale zekerheid ingevoerd. Maar dat solidair systeem staat onder druk door dezelfde private machten. Daarom slaan Europese netwerken en middenveldorganisaties de handen in elkaar en organiseren ze jaarlijks een actiedag.

In het filmpje hieronder horen we stemmen uit Italië, Kroatië, Denemarken en België, waaronder drie van onze collega's! Aarzel niet om het te delen en zo de oproep te verspreiden!

Doe mee op 7 april

G3W en de People's Health Movement, het wereldwijde netwerk van gezondheidsactivisten waar we deel van uitmaken, roepen mee op voor deze actie. Met succes! Op onderstaande kaart zie je waar in Europa er zoal acties plaats vinden. Indrukwekkend, niet?

Ook in België komen we op straat. Je kan meedoen op verschillende manieren.

3924 keer gelezen