Advocates for Community Health | Filipijnen

Het verhaal van een gemeenschap en de problemen waarmee ze worstelen en hoe ze samen zoeken naar een oplossing.

De animatoren van Advocates for Community Health gaan van dorp tot dorp en leiden gezondheidswerkers op in afgelegen dorpen. Vrijwilligers volgen een aantal dagen vormingen die ingaan op de basis gezondheidsbehoeften van de gemeenschap. Enerzijds is er preventie maar ook de symptomen van de meest voorkomende ziektes worden besproken. Dorpsbewoners leren met een microscoop werken zodat ze zelf bloedstalen kunnen onderzoeken. Zo leren ze snel ziektes als malaria te detecteren en kunnen ze actie ondernemen.

Advocates for Community Health heeft ook een programma rond mentale gezondheid. Ze organiseren lokaal consultaties. De psychische problemen waamee mensen kampen zijn verscheiden: zo is er het (sexueel) geweld tegen vrouwen, de repressie van militairen die patrouilleren, de gevolgen van verplichte verhuizing als gevolg van confiscatie van land door grote landeigenaars of bedrijven.

Advocates for Community Health from G3W M3M on Vimeo.

Nelly getuigt

De getuigenis van Nelly, die veel verder gaat dan enkel het volgen van een vorming rond malaria. Haar verhaal is het verhaal van een gemeenschap en de problemen waarmee ze worstelen en hoe ze samen zoeken naar een oplossing.

« De vorming over malaria heeft me erg geholpen. Ik heb geleerd dat je geen malaria krijgt door het drinken van water van de rivier en dat niet alle mensen die beven malaria hebben. Ik weet nu dat door de bladeren van de neem boom te verbranden de muggen op afstand blijven. Ik heb ook zaadjes van deze boom geplant en kan ook zaadjes delen met anderen.

Malaria maar ook veel meer

Door dit programma hebben we ook dingen leren in kaart brengen. Zo weten we nu waar de gevaarlijke plaatsen zijn, welke kinderen ondervoed zijn, waar er geen toiletten zijn. Op die manier kunnen we systematiser te werk gaan, en kunnen de vrijwilligers prioriteit geven aan bepaalde lokaties waar de hygiĆ«ne onvoldoende is. Ook zelf nieuwe groenten aanplanten en het betrekken van andere bewoners hierbij helpt ons om onze gezondheid te verbeteren doordat we gevarieerder eten. We hebben ook geneeskrachtige kruiden aangeplant, zo kunnen we zelf hoestsiropen maken en zalfjes voor wonden. 

Ik was vroeger niet echt actief binnen mijn dorp maar sinds ik een vorming volgde bij Advocates for Community Health voel ik me veel meer betrokken. Ik voel dat we samen dingen kunnen aanpakken en verbeteren en dat geeft me vertrouwen dat we stap voor stap vooruit kunnen. »

13110 keer gelezen