29/03/18

BRUSSEL: lanceringsseminarie van Global Health Watch 5

Tijdens dit eendaags seminarie, zullen we de grootste uitdagingen voor regeringen en gezondheidswerkers vandaag behandelen, in de context van snelle veranderingen in internationale en nationale beleidsmechanismen en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

In een ongelijke wereld verhinderen ongezonde levensomstandigheden en extreme ongelijkheid in toegang tot gezondheidszorg dat de meerderheid van de wereldbevolking een gezond leven leidt. De ineenstorting van publieke gezondheidssystemen in grote delen van de wereld en de toenemende vermarkting van de gezondheidszorg in vele regio’s tonen de gebreken van het huidige wereldgezondheidsbeleid aan om een antwoord te bieden aan de groeiende gezondheidscrisis. Deze trends ontwikkelen zich in een wereldorde waar de invloed van private stichtingen en bedrijven groeit.

Dit is de context van het Global Health Watch rapport 2017. Dit boek, een samenwerking tussen de People’s Health Movement, Asociación Latinoamericana de Medicina Social (ALAMES), Health Poverty Action, Medico International, Third World Network (TWN) en Medact is aan zijn vijfde editie toe en wordt algemeen erkend als de uitgesproken stem van een alternatief discours over gezondheid. Net als zijn voorgangers stelt het de conventionele wijsheden in vraag en speelt het een pioniersrol voor vernieuwende benaderingen op het terrein.

Locatie: Espace Jacqmotte, Hoogstraat 139, Brussel

Schrijf je hier in

Voorlopig programma

09.00-09.30 Koffie, verwelkoming en inleiding

09.45-12:30 Ochtendsessies: een wereldbeeld

09.45 Keynote door David McCoy

David McCoy is arts in de publieke gezondheidszorg, onderzoeker en directeur van Medact. Hij was uitvoerend coredacteur van de eerste twee Global Health Watches, en is nu lid van de Board of Trustees van de New Economic Foundation en het bestuurscomité van de People's Health Movement.

10.30 Koffiepauze

10:45 De staat van de internationale politieke en economische architectuur
Panelsessie over de internationale processen en instellingen die een impact hebben op de gezondheid

  • Vertegenwoordiger van de Geneva Global Health Hub
  • Andere sprekers te bevestigen

12:00 Presentatie van de People's Health Movement's Manual on movement Building

Lunch 12:15-13.00
Lunch voorzien door Collectactif
Inclusief boekenverkoop

13:00 – 15:30 Namidagsessies: lokale en internationale verhalen linken

13:00 De impact van vrijhandelsverdragen op de gezondheid. Panelsessie

  • Liesbet Vangeel, beleidsmedewerker FOS, Global Health Watch 5 medewerker
    Katharina Berza, departementshoofd beleidsbeïnvloeding, onderzoek en publicaties van de Filipijnse Council for Health and Development, partner van G3W

14:00 Gezondheid en migratie. Panelsessie

  • Pierre Verbeeren, Directeur Dokters van de Wereld België
  • Een vertegenwoordiger van Cultures et Santé

15:00 Afsluitende sessie + oproep tot actie

Dit seminarie is georganiseerd door de werkgroep 'Sociale Determinanten van gezondheid' van Be-Cause Health, 'Noord-Zuid' van het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit, G3W-M3M, FOS, Memisa, Christelijke Mutualiteiten, African European Faith and Justice Network, Geneeskunde voor het Volk, Socialistische Mutualiteiten, People's Health Movement, Wereldsolidariteit, Solidar, CNCD-11.11.11, TAM-TAM en Solidarité Socialiste

1579 keer gelezen