23/02/19

Intal vormingsweekend 2019: van woede tot rebellie

Zin om je een weekend lang onder te dompelen in actuele internationale thema's? Blokkeer dan 23 en 24 februari 2019 in je agenda voor het jaarlijkse intal vormingsweekend. Hieronder vind je de thema's en de sprekers. Schrijf je zeker in!

Duik samen met ons in enkele actuele internationale thema's en hoe we ons ongenoegen kunnen omzetten in engagement.

INSCHRIJVINGEN HIER : Schrijf je hier in!

Wanneer? Zaterdag 23 en zondag 24 februari 2019

Waar? GC De Kriekelaar, Gallaitstraat 86, 1030 Schaarbeek - Makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer: dichtbij station Brussel-Noord en tramhaltes. Klik hier voor wegbeschrijving.

Voor wie? Iedereen is welkom

Taal? De sessies worden in het Nederlands en Frans gegeven.

Prijs? €25 voor niet-intal leden - €22 voor intal leden (maaltijden, overnachtingen materiaal inbegrepen).

Overnachting: op aanvraag.

ZATERDAG 23 FEBRUARI

9u-9u45: Onthaal met koffie

10u – 12u30: blok 1 (Keuze uit 1 sessie):

System change, not climate change 
Begin december 2018 kwamen we met 75.000 op straat. Hoe evalueren bewegingen uit het Zuiden het akkoord n.a.v. de 24ste klimaattop, en het gebrek aan actie van onze beleidsmakers? Wat is de staat van het klimaat?  Een klein land als Cuba, dat als eiland dreigt te verdwijnen, heeft wel een ambitieus klimaatplan. Wat staat daarin? En wat moet België doen om ook tot zo'n plan te komen? met Natalie Eggermont (auteur en klimaatactiviste).

Kernwapens voor defensie?
In het najaar van 2019 worden de B-61 kernwapens van Kleine Brogel gemoderniseerd. Dat past in het grote moderniseringsplan van het Amerikaanse defensiebleid. De kernkoppen zullen naar de VS worden gestuurd en terugkeren naar ons land als kleinere, modernere, en sneller inzetbare kernbommen. Wat doet de militaire basis van de VS in ons land? Hoe ziet het Belgische defensiebeleid eruit, en waarom zouden we deze kernkoppen inzetten? met Pieter Teirlinck (Vrede vzw).

12u30-14u : middagpauze

14u – 17u30 : blok 2 (Keuze uit 1 sessie):

Buitenlandse schuld een instrument van neokolonialisme?
We gaan samen een reflectie aan over buitenlandse schuld. Wat is het gewicht van buitenlandse schuld in Afrikaanse landen voor het al dan niet belemmeren van een eigen ontwikkeling? Buitenlandse schuld speelt het een rol opdat sommige landen nog steeds een afhankelijkheid behouden van een ander land. met Lies Busselen (lang actief in de sector van ontwikkelingssamenwerking en voormalig ngo coöperante in DR Congo).

Nieuw rechts en de rol van verzetsbewegingen 
Jair Bolsonaro werd verkozen in Brazilië. Hij beloofde linkse activisten ballingschap of gevangenis nog maar voor hij aantrad. Rodrigo Duterte voert in de Filipijnen een ware klopjacht op activisten en op de arme bevolking met zijn 'war on drugs'. Hoe komt het dat rechts tot extreem-rechts zo toeneemt? Welk verzet wordt georganiseerd? met Raf Custers (auteur en medewerker Gresea).

18u: avondmaaltijd en gezellig samenzijn.

ZONDAG 24 FEBRUARI

9u-9u45: Onthaal met koffie

10u – 12u30 : Blok 1 (Keuze uit 1 sessie):

Ontwikkelingssamenwerking, samenwerking of instrument van neokolonialisme? 
Feed the world? Het beeld van ontwikkelingssamenwerking was decennialang dat van een veelal blanke ruiter die uit medelijden een deel van zijn fortuin aan de armen schenkt. Veranderende tijden en goede bedoelingen ten spijt, staat de ontwikkelingssector continue onder kritiek, gaande van 'een druppel op een hete plaat' tot 'neokolonialisme'. In deze vorming schetsen we de historische evolutie van humanitaire ngo's en internationale instellingen. We bekijken hoe bewegingen uit het Zuiden zich organiseren voorbij louter hulp. met Julie Steendam (Viva Salud)

De rol van media en fake news 
Kan de massamedia neutraal en objectief zijn of is het een propagandatool van de machthebbers?
Sinds de verkiezing van Trump is fake news een hot topic. Het wordt echter ook gebruikt om dissidenten de mond te snoeren. Zijn de media echter zelf wel te vertrouwen en is dit fenomeen wel nieuw? Werd fake news niet al lang gebruikt door de machthebbers om het volk te misleiden? En hoe is dit verandert met de opkomst van sociale media? met Jonas Slaats (filosoof, auteur en medewerker Kif Kif).

12u30-14u : middagpauze

14u – 17u30 : Blok 2 (Keuze uit 1 sessie) :

Groot en onzichtbaar: Palestijnse vluchtelingen en hun strijd om bestaan
Met 5,4 miljoen zijn Palestijnen de grootste vluchtelingengroep ter wereld. Bijna een derde van de geregistreerde Palestijnse vluchtelingen woont in erkende Palestijnse vluchtelingenkampen in Jordanië, Libanon, Syrië, en de Palestijnse gebieden. Meer dan 70 jaar na de Israëlische oorlog blijft hun 'recht op terugkeer' internationaal gelden, maar dagelijks ontkend door Israël en haar bondgenoten. In deze vorming analyseren we de geschiedenis, ontmoetten Palestijnen en ontdekken hoe Palestijnen opkomen voor hun bestaan via cultuur. Door intal Palestina.

Saoudi-Arabië, een comfortabele bondgenoot?
In oktober verdween op mysterieuze wijze een Saoudische journalist in het consulaat van Saoudi-Arabië in Istanbul. In stukken gesneden, opgelost? Saoudi-Arabië speelt al jaren een smerig spel in Jemen. Toch voeren wij schaamteloos wapens uit naar het land, en lijken er geen problemen te zijn met Saoudi-Arabië als bondgenoot. Waarom? met Ludo de Brabander (Vrede vzw).

(Deze vormingen worden in het Nederlands gegeven. Wil je je vorming liever volgen in het Frans? Klik hier.)

Schrijf je hier in. Dit vormingsweekend wordt georganiseerd i.s.m. Viva Salud, met steun van VGC.

746 keer gelezen