BLOG

19/12

4000 manifestanten omsingelen de European Business Summit tegen TTIP

Op 19 december, tijdens de European Business Summit, balden 4000 actievoerders een vuist tegen het besparingsbeleid van de Europese Commissie en de ondemocratische vrijhandelsgesprekken die zich achter gesloten deuren afspelen. De manifestatie tegen de TTIP (Transatlantisch Handel- en Investeringspact) en de TISA (Handel in Diensten akkoord) werd op de been gebracht door de D19-20 Alliantie, een gevarieerde mix van boeren, syndicalisten, artiesten, arbeiders, werklozen, NGO-medewerkers en studenten. Wij waren erbij.

Vanwege de opgedreven druk werd de European Business Summit vroegtijdig stopgezet op donderdagavond, in plaats van vrijdagochtend zoals aanvankelijk gepland. De Europese leiders besloten om vroeger huiswaarts te keren uit angst om vast komen te zitten door de omsingeling.

Toch werd er omstreeks 7u 's morgens verzameld aan het Jubelpark. Van hieruit zijn enkele tientallen actievoerders naar lobbygroep FoodDrinkEurope getrokken om het gebouw te bezetten. Spandoeken werden afgelaten op de voorgevel, terwijl activisten bleven toestromen. Met trommels en kabaal trokken zij naar binnen, waar zij zouden blijven tot hun eisen werden ingewilligd. Gelijktijdig werden enkele andere kruispunten in en rond het Europees parlement bezet.

Rond 10u vertrok de manifestatie, begeleidt door een tiental tractors, doorheen de Europese wijk. Achteraf werd er opnieuw verzameld aan het startpunt, waar verschillende sprekers het publiek vertelden waarom het TTIP een akkoord is waartegen we moeten blijven strijden.

Met G3W tekenden we present. We liepen mee met het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit, samen met het Europees Netwerk tegen de Commercialisering van de gezondheidszorg. Ook onze Engelse kameraden van de campagne tegen de privatisering van de National Health Service waren van de partij en delegaties uit Frankrijk en Duitsland.

G3W nam deel omdat handel- en investeringsakkoorden, waaronder TTIP en TISA:
– commerciĆ«le belangen boven gezondheid en milieu plaatsen.
– de toegang tot gezondheidszorg in gevaar brengen door de afbouw van voedsel-, milieu- en sociale standaarden. Op een ondemocratische manier onderhandeld worden achter gesloten deuren. Wij eisen dan ook dat de inhoud van de onderhandelingen integraal wordt vrijgegeven voor publieke inzage en inspraak.

6384 keer gelezen