BLOG

18/12

540 euro opgehaald voor Filipijnse mensenrechtenactivisten, dankzij Aalsters dessertenbuffet!

14 G3W-vrijwilligers uit Aalst staken de handen uit de mouwen op zondag 10 december. Hun dessertenbuffet bracht 540 euro op voor onze campagne voor Filipijnse mensenrechtenactivisten. Vrijwilliger Lucky vertelt hoe ze hun actie hebben aangepakt.

Een gure winterzondag met sneeuw en ijsgladde wegen konden we zo om te zetten in een warme namiddag

“540 euro heeft het Dessertenbuffet voor Karapatan in Aalst opgeleverd op 10 december 2017. Naast dit financieel resultaat hebben zo’n 60 aanwezigen kennis kunnen nemen van de snel achteruitgaande situatie van de mensenrechten in de Filipijnen. Voor dit informatieve deel konden we rekenen op Angie Gonzalez, de coördinator voor International Coordination for Human Rights in the Philippines, bijgestaan door Lars Van Densen van G3W. Zij heeft een nieuwe blik geboden op een land aan de andere kant van de wereldbol en waarvan we in feite heel weinig echt afweten. Zij liet ons ook achter de schermen kijken van de zogeheten “War on Drugs” van president Duterte. Ook de Filippijnse positie in het Amerikaanse bolwerk in Zuidoost-Azië na de recente reis van de Amerikaanse president werd toegelicht.

Het eerste idee voor deze informatie-avond is ontstaan op ManiFiesta 2017. De toespraak van Laura Carceres over de moord op haar moeder Berta in Honduras heeft enkele Aalsterse vrijwilligers sterk aangegrepen. Berta kwam er op voor de rechten van de inheemse bevolkingen in Honduras en richtte de organisatie Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH) op. Na een discussie met de vertegenwoordigers van G3W werd deze verontwaardiging uitgebreid tot steun aan iedereen die opkomt voor mensenrechten voor activisten in het Zuiden. Daar bood de campagne voor Karapatan in het kader van Stop The Killings een duidelijk aanknopingspunt.

Met een groep van een veertiental vrijwilligers hebben we dan gewerkt aan een klein pamfletje, praktische afspraken gemaakt rond het vinden een betaalbare zaal, geluidsinstallatie. Via een Messengergroep hielden we elkaar op de hoogte van de vooruitgang en problemen in de organisatie. We hebben daar ook samen gekozen voor het dessertenbuffet: makkelijker te organiseren dan een volledige maaltijd, kans op een grotere opbrengst. Bovendien konden daar ook weer andere mensen gevraagd worden om taarten en andere desserten te maken en hen op die manier te betrekken.

De mobilisatie verliep via de eigen kennissen- en vriendenkring, rondsturen van mails, publicatie van een klein pamflet dat werd geprint naargelang de noden, aankondigen van onze activiteit in plaatselijke publicaties, en het maken van een Facebookevenement.

Het dessertenbuffet was dan ook dubbel gelukt. Uiterst lekkere taarten die door de 60 aanwezigen duidelijk werden gewaardeerd. We hebben onze boekhouding kunnen afsluiten met een winst van 540 euro ten voordele van de Filippijnse partners van G3W. Bovendien hebben 12 personen zich opgegeven om verder op de hoogte te blijven van de G3W-activiteiten. Een gure winterzondag met sneeuw en ijsgladde wegen wisten we zo om te zetten in een warme namiddag. Een van de medewerkers besluit zijn Facebookpost met de treffende woorden: “Verbinding haalt het van verbittering”.”

Bedankt voor jullie initiatief!


Heb je na het lezen van deze blog ook zin gekregen om een actie op te zetten voor G3W? Maak dan hier je eigen online actiepagina of neem contact op via info@vivasalud.be

 

 

769 keer gelezen