BLOG

23/04

Congo: gezondheidscomité van Etoile du Sud roept op tot solidariteit in strijd tegen ebola

De volksgezondheidscomités van onze partner Etoile du Sud in Noord-Kivu maken zich ernstig zorgen over de verspreiding van het ebolavirus. Ze roepen op tot nationale en internationale solidariteit om de bevolking te beschermen tegen de ziekte in een regio die al decennialang door oorlog wordt geteisterd.

Artikel van Billy M. van Etoile du Sud

Sinds 1 augustus 2018 woedt de tiende epidemie van het ebolavirus in Noord-Kivu – Ituri. De overheid nam maatregelen voor de volksgezondheid en zette middelen in om de verspreiding van het virus en de ziekte zelf te bestrijden. Maar het ebolavirus is moeilijk onder controle te krijgen.

Het directoraat-generaal voor ziektebestrijding in Congo maakte op 9 april bekend dat de epidemiologische situatie in Congo steeds zorgwekkender wordt. Sinds het begin van de epidemie zijn er in totaal 1.186 gevallen geweest, waarvan 1.120 bevestigd en 66 waarschijnlijk zijn. In totaal overleden 751 slachtoffers (waarvan 685 bevestigd). In de gezondheidszone van Butembo werden 108 gevallen geregistreerd, waaronder 105 bevestigde sterfgevallen, in de zone van Katwa (in Butembo), 351 geregistreerde gevallen, waaronder 231 bevestigde sterfgevallen en in de zone van Beni, 248 geregistreerde gevallen, waaronder 129 bevestigde sterfgevallen.

De belangrijkste zorg gaat nu uit naar kinderen op scholen die niet over de nodige middelen beschikken om preventiekits te kopen om de handen te wassen. Dunia Kizito, voorzitter van het volksgezondheidscomité van Butembo deed daarom een oproep tot nationale en internationale solidariteit om hulp te bieden. “Burgers sterven en de dreiging wordt nu ernstiger dan ooit. We zijn in een gebied dat al meer dan 3 decennia oorlog heeft meegemaakt. Met het ebolavirus daar bovenop, wordt de situatie ronduit rampzalig. We roepen onze overheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen en de ziekte definitief uit te roeien. We hebben een aantal enquêtes gelanceerd om te onderzoeken wat niet werkt in de aanpak dat de epidemie zo lang aansleept.”

Het volksgezondheidscomité van Butembo zamelde in oktober 2018 geld in bij zijn leden om preventiekits te produceren en te verdelen in de scholen. Intussen maken 25 scholen en 1 universiteit er gebruik van. De verschillende gezondheidscomités gaan door met de bewustmaking op scholen, universiteiten en ziekenhuizen om de hele bevolking bij de preventie van de ziekte te betrekken.

Je kan hen steunen via een gift op ons rekeningnummer BE53 0013 1783 7653 met vermelding 'gift ebola' of via een online gift.

Bron: Etoile du Sud

 

 

1653 keer gelezen