BLOG

09/04

Dag 1 Manila

we hebben beslist om hier in de Filippijnen een groot deel van onze tijd te besteden aan het bezoeken van projecten van partnerorganisaties, waarmee wij beiden vanuit ons werk -indirect- mee samen werken. De belangrijkste organisatie is de Vrouwenorganisatie GABRIELA, een partner van geneeskunde voor de Derde wereld/Intal en daarnaast Alliance of Heathworkers, partner van het LBC.
Het rondtrekken, de natuur en het toerisme zal dus grotendeels voor een volgende keer zijn, maar zo
kunnen we ons beiden al opnieuw een beetje klaarstomen voor het werk dat ons thuis wacht !

We hebben dus nog geen plan, alles zal afhangen wat Joan, één van de verantwoordelijke van Gabriela, voor ons in petto heeft. Mohamed kent haar nog van zijn vorige reizen naar de Filippijnen, dus dat is wel handig ! Groot voordeel, hopen we, is dat we echt tot bij de lokale bevolking geraken, niet op een « toeristische » manier, maar echt door projecten te bezoeken, zowel stedelijk, als meer ruraal.

ik krijg haar alleen niet vast via de telefoon, maar als blijkt dat ik hier geen 0 mag draaien(elk land is toch zo anders in zijn telefoonnummers!), krijg ik binnen de 2minuten een berichtje terug : waar we zijn, en ja, dat we gerust even mogen binnenspringen op kantoor.

We hebben ons hotelletje volledig gekozen op de nabijheid bij het office van Gabriela, en zitten dus in
Quezon city, volledig buiten het toeristische gedeelte van manilla. (al wordt dit gedeelte wel aangeraden door de LP!) Dat betekent ook dat het hier vrij rustig is, en dus geen hectische verkeerstoestanden
waarvoor velen ons al waarschuwden, al zijn we nu toch wel al wat gewoon, dus mischien daarom;-). Groot voordeel is ook dat het zomervakantie is, er zijn heel veel Filipino's Manila uitgetrokken, en daardoor komt het rustiger over op ons. Groot nadeel : het is zomer, dus superwarm !

Op het gemak wandelen we richting Gabriela, en als we daar aankomen ontvangt Joan ons met open armen, stelt ons meteen voor aan een aantal collega's, en meteen komen we tot de conclusie dat er véél gemeenschappelijke vrienden zijn;-)

het programma dat Joan heeft opgesteld lijkt ons zeer goed : morgen krijgen we een uiteenzetting over Gabriela en de link met gezondheidszorg door Obeth, overmorgen gaan we naar Tondo, een wijk in de « Smokey mountains », en de dag erna gaan we op bezoek bij de alliance of healthworkers, en zullen we een ziekenhuis bezoeken. En daartussen moeten we ook nog aandacht hebben voor onze kindjes;-)
onder de middag rusten we goed uit, en 's avonds hebben we afgesproken met Pam, nog een Kennis van Mohamed, die hij heeft leren kennen in 2000, toen hij met ECPAT hier was.

6083 keer gelezen