BLOG

13/09

De geur van Congo. Mboté!

Kinshasa, bombastische stad,

wat een vreugde jou opnieuw te mogen ontmoeten. Onmiddellijk het gevoel weer te krijgen opgezogen te worden in jouw chaos en omarmd te worden door jouw smeuïge warmte.

Billy en Lies, dank voor de ontvangst. (PM @Lies: Joe, er zitten kakkerlakken in 'onze' woning. Echter beter dan een avondklok bij de zusters. Blij dat ik met jou de lakens en ellenlange babbels deel. Liefde op het eerste gezicht ;-) )

Lipa na Maki (brood met ommelet) boefen na een lange vliegtuigrit, vergezeld van een Nkoyi, een volwaardige tegenhanger van een Simba Luchoise.

Buiten veel tumult. Op straat een onbemande kar gevuld met vuilnis. Tal van bussen, Esprits de vie, Esprits de morts, wagens en moto's rijden langs. Een Maman die een grote kom op haar hoofd draagt, gevuld met groenten. Een aantal jongens duwen een kar vooruit met lange houten latten. Er is een trouw aan de gang. Het koppel wordt omringd door politiemannen die instrumenten bespelen. Mamans bakken eieren en wafels. Een jongen verkoopt zakdoeken en sigaretten, samengebonden in een pak. Op straat kan je krediet kopen om je belwaarde op te laden.

Dollars worden gewisseld. 1550 Congolese Frank ter waarde van $1 dollar. Twee jaar geleden, 1000 Congolese Frank. . . 

Als blanke door het leven gaan vraagt weer enige aanpassing. Er niet hetzelfde uitzien, bekeken worden, strijden om gelijk behandeld te worden. Mundele.

Ik probeer terug onder de knie te krijgen hoe veilig over te steken tussen het verkeer door, enkele woorden Lingala te begrijpen, te wennen aan het feit dat er een guardien voor de deur staat, dat er een hond geraakt wordt door een auto, er vanochtend een baby op het vuilnis gevonden werd, er een kleine rel was aan de Fleuve, er 's middags geen maaltijd genuttigd wordt, één rol wc papier meer kost dan een rit op de bus, een pak cornflakes bijna $10 dollar kost in een grote supermarkt met airco en aan de kassa een blanke man.

AH! Wat een genot om weer rust te vinden in het hart van de chaos, te baden in de Congolese melodieën en te genieten van de dansende heupen.
 

1963 keer gelezen