BLOG

16/09

De president van de Filipijnen in Brussel

Deze avond heb ik de president van de Filipijnen ontmoet : Benigno S. Aquino III. Tijdens zijn tweedaags bezoek aan België was hij uitgenodigd door het Egmont- Koninklijk Instituut voor Buitenlandse Betrekkingen voor een conferentie over het thema « Philippine relations with the European Union: Shared values and prospects for cooperation ».

Politieke moorden? Vroeger was het erger.

Niet enkel fans

Ontvangen door de slogan « Nonoy, shame on you » die gescandeerd werd door enkele militanten aan de ingang, was het thema van de avond helemaal ons ding. In ieder geval voor Sophia en Johan van de groep intal Bxl-Philippines en mezelf. We registreren ons en nemen enkele documenten. Met verbazing zien we titels liggen als « Stop Torture » en « Time for President Aquino to tackle the Philippines' dirty, open secret ». Een verantwoordelijke van Amnesty International had gevraagd of ze wat documenten mocht neerleggen voor het publiek. We waren niet de enigen.

Dien het volk

Dan volgt de speech van Meneer Aquino. Hij start met te zeggen dat de Filipijnen ons land altijd gewaardeerd hebben omdat we altijd klaarstonden een handje toe te steken de voorbije eeuw.
Terwijl de corruptie en het negativisme typisch waren voor zijn voorgangers, beweert hij dat "het Filipijnse volk dienen, zijn echte bazen" hem het nauwst aan het hart ligt.
Hebben we ons vergist?  Terwijl dit niet helemaal het thema was van de conferentie, herhaalt hij de slogan van zijn regering: "Neen tegen de armoede", "de regering staat aan de kant van de mensen", "iedere peso gaat naar de Filipijnse bevolking". Nu het is waar.. hij had wat moeite met het aflezen van zijn speech die hij terplekke samen met ons ontdekte.

Lof over zijn beleid

Hij heeft het ook gehad over alle weldaden van zijn beleid. Weldaden die nochtans sterk bekritiseerd worden door onze partnerorganisaties in de Filipijnen. Zoals cash flow programma's die gezinnen helpen in nood, maar die het probleem van gezondheidszorg en onderwijs niet structureel aanpakken om enkele voorbeelden te noemen. Of de verzekering PhilHealth, zo duur dat ze vaak onbetaalbaar is voor Filipino's waardoor hun toegang tot gezondheidszorg nog moeilijker wordt.

Hij ging verder met te zeggen dat de Filipino's vertrouwen moesten hebben en in zichzelf het nodige optimisme vinden. Ik denk dat ze ver zullen moeten gaan zoeken als we zien dat de politieke moorden gewoon voortgaan.

Haiyan

Dan gaat hij over naar Haiyan en neemt hij de tijd om ons uitvoerig te bedanken voor onze hulp. Het is waar dat hij vooral bezig was te zien hoe hij de schade kon privatiseren door de getroffen zones aan te bieden aan grote commerciële bedrijven opdat de heropbouw ook andere doeleinden kon dienen.

Dan komt hij uiteindelijk tot de samenwerking met Europa, zeggende dat een menselijke band ons herenigt. Dat we complementair zijn: "we kunnen elkaars zwaktes compenseren". Misschien kunnen we hem een inleiding geven tot de verenigingsvrijheid van sociale bewegingen in België?
En hij eindigt met te zeggen dat de bescherming van de mensenrechten volledig deel uitmaakt van zijn beleid.

Bescherming van de mensenrechten

Het had daar kunnen eindigen. Ware het niet dat we in België nog kunnen genieten van vrijheid van expressie. De directeur van het Egmont Instituut vraagt het publiek dus of we nog vragen hebben voor de president. Johan, verantwoordelijke van de intal Brussel Filipijnengroep, lanceert zich : « Ik ben verrukt te horen dat de bescherming van mensenrechten deel uitmaakt van uw regeringsprogramma. Want de cijfers zijn niet goed: 204 vermoorde activisten, 208 andere in de gevangenis, 21 gevallen van gedwongen verdwijningen... dat alles sinds de start van uw presidentschap. Hoe dacht u dit probleem aan te pakken?». En de president antwoordt hem « De situatie was voordien erger » (dit argument zal de families van de slachtoffers vast en zeker geruststellen) en hij gaat verder : « Men moet zich eerst de vraag stellen over het waarom van die moorden. Misschien wordt een journalist vermoord om andere redenen dan zijn onderzoekswerk ». Waarom hebben wij daar nooit aan gedacht? En het zal dan wel toevallig zijn dat al die mensen één zaak gemeen hebben: een andere visie te hebben dan die van de Filipijnse regering.. een visie waar de Filipijnse bevolking de echte 'patrons' zijn.

En het is niet gedaan

Op een andere vraag omtrent de economische samenwerkingsakkoorden stelde hij ons gerust dat hij die liefst zo snel mogelijk afhandelt. Of het ons gerust stelt is een andere zaak gezien de sociale drama's dat deze met zich mee zullen brengen. Maar dat is een ander verhaal..

11436 keer gelezen