BLOG

16/07

Dit is waarom Rein met Viva Salud naar Manifiesta gaat

Rein is al enkele jaren een trouwe helpende hand voor Viva Salud. Ook op ManiFiesta, het jaarlijkse feest van de Solidariteit. Wat betekent dat voor hem?

Doe gewoon een keertje mee. Je wordt er blij van als je ervaart dat we daar met velen zijn. Elke druppel helpt echt. Gewoon meedoen is veel leuker dan op de reservebank blijven zitten.

Hoe ben je in contact gekomen met Viva Salud?

Lena, die tot voor kort bij Viva Salud werkte, vroeg me geregeld om eens met de blik van een buitenstaander feedback te geven op het werk van Viva Salud. In 2013 was er een zware storm, een tyfoon in de Filipijnen. We hebben toen in ons dorp Hoeilaart een inzameling georganiseerd voor noodhulp die uitging van Viva Salud. Een jaar daarvoor hadden we al eens wat gedaan voor Palestina. Ik denk dat het daarmee is begonnen.

Wat was je eerste vrijwilligersactiviteit en wat vond je er van?

Mijn eerste grote activiteit voor Viva Salud was het bekerproject. Het plan voor statiegeldinzameling had ik eigenlijk bedacht voor onze gemeente, maar Hoeilaart wilde er in 2011 nog niet aan beginnen. Viva Salud zag het wel zitten en dat resulteerde in een mooi resultaat. De eerste keer in 2014 haalden we meteen 3.662 euro op. Dat lukte alleen dankzij de steun van een heleboel vrijwilligers die allemaal een paar uurtjes op ManiFiesta kwamen helpen om statiegeldbekers in te zamelen voor het goede doel. Het festivalterrein bleef zo veel schoner en alle bekers werden daarna professioneel schoongewassen. Ook Hoeilaart is inmiddels overstag en zet ecobekers in bij festivals om de enorme plastic afvalberg te verminderen. Ik heb in 2015 over het bekerproject van Viva Salud een serieus verhaal geschreven: wat we eigenlijk aan het doen zijn, is andermans gedrag te veranderen. Via welke argumenten en trucjes proberen we dat nu eigenlijk?

Wat is jouw motivatie als vrijwilliger bij Viva Salud?

Ach, een paar uurtjes van je vrije tijd steken in de strijd voor het recht op gezondheid, dat is niet te veel gevraagd. Ik heb zelf altijd leuk werk gehad, altijd goed te eten en een gezond lijf. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Op papier hebben burgers mooie rechten, maar er komt strijd aan te pas om die rechten ook tot uitdrukking te brengen. Neoliberalen hebben het altijd over het scheppen van gelijke kansen. Ik praat liever over gelijke uitkomsten: die komen niet vanzelf, daar moet je wat voor doen. De plaats waar je wieg stond heeft een enorme invloed op je gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen.

Kan je de ervaring van vrijwilliger zijn bij Viva Salud in enkele kernpunten samenvatten?

  • Werken in een gemotiveerd team met gelijkgestemde mensen.
  • Nieuwe ervaringen opdoen.
  • Bereid zijn je nek uit te steken en te experimenteren. En met z’n allen tevreden terugblikken als we een mooi resultaat hebben bereikt.
  • Niet opgeven voordat de wereld een beetje eerlijker is georganiseerd: een normaal leven is geen gunst, het is een recht.

                                                                   Ik doe mee!

 

Manifiesta, het feest van de Solidariteit!

ManiFiesta is een heel positief festival met allemaal wereldverbeteraars dat jaar-op-jaar meer aanhang krijgt. Ik ben dus blij dat ik mee een steentje in die vijver mag gooien.

Wat was je motivatie de eerste keer dat je als vrijwilliger voor Viva Salud aan de slag ging op ManiFiesta?

Viva Salud is een organisatie die ook aan noodhulp doet. Maar ze deelt niet alleen pleisters en uit en doekjes voor het bloeden, ook spandoeken. Viva Salud doet aan preventie en maakt het mogelijk dat we spandoeken omhoog houden om op te komen voor ons recht op gezondheid.

Hoe kan je je ervaringen als vrijwilliger voor Viva Salud op ManiFiesta samenvatten?

Bij ManiFiesta heb je best veel aandachtsconcurrentie: grote namen van beroemdheden en ook kleine maar heel slimme actiegroepen die de aandacht van jouw publiek proberen te vangen. Door goed naar de mensen te kijken en met ze te praten leer je hoe je je boodschap het best kunt brengen. Viva Salud heeft best wel een ‘moeilijk’ verhaal. We sturen geen fotogenieke wonderdokters en verpleegsters naar het Zuiden voor kortetermijnsuccessen, maar we proberen structurele veranderingen te bewerkstelligen. Geen gemakkelijke boodschap, maar preventie en actie zijn wel een duurzaam recept.

Wat vind je het leukst aan vrijwilliger zijn voor Viva Salud op ManiFiesta?

De enthousiaste sfeer van gelijkgestemden. Die geeft je moed om stug door te gaan. ManiFiesta is een heel positief festival met allemaal wereldverbeteraars dat jaar-op-jaar meer aanhang krijgt. Ik ben dus blij dat ik mee een steentje in die vijver mag gooien.

Heb je een boodschap voor mensen die twijfelen om vrijwilliger te zijn voor Viva Salud op ManiFiesta?

Doe gewoon een keertje mee. Je wordt er blij van als je ervaart dat we daar met velen zijn. Elke druppel helpt echt. Gewoon meedoen is veel leuker dan op de reservebank blijven zitten.

 

Je ziet het, vrijwilliger zijn voor Viva Salud is een ervaring op zich. Ook jij kan deel uitmaken van het team, je krijgt er heel wat voor in de plaats.

Ik doe mee!

 

 

3061 keer gelezen