BLOG

10/06

Een boete als je thuis bevalt? Filipijnse vrouwenbeweging vindt dat geen goed idee

“Meer gezondheidsdiensten, niet minder!” dat is de eis van onze Filipijnse partnerorganisatie, Gabriela. De leden van de vrouwenorganisatie spraken met de lokale overheid in Quezon City, de grootste deelgemeente van hoofdstad Manilla, over de nieuwe wet die thuisbevallingen verbiedt.

Het brengt niets op om vrouwen te bestraffen die toch thuis bevallen, wanneer blijkt dat dit echt hun enige optie was

Een wet die het de armen moeilijk maakt

Een nieuwe nationale wet verplicht Filipijnse moeders om in het ziekenhuis te bevallen. Gezondheidszorgen in de Filipijnen zijn echter moeilijk toegankelijk en vaak dragen ze een hoog prijskaartje. Voor Filipijnse moeders die het niet breed hebben, is thuisbevalling dus de meest gangbare praktijk.
Wie zich niet aan de nieuwe wet houdt, moet boete betalen van 5000 Filipijnse Peso's (ongeveer 100 euro), een gigantisch bedrag voor de gemiddelde Filipina. Bovendien worden er geen extra inspanningen gedaan om gezondheidsdiensten toegankelijker te maken.

Vrouwen die niet kunnen betalen voor hun gezondheidszorgen, worden op deze manier gestraft. Leden van de vrouwenorganisatie Gabriela stellen vast dat deze nieuwe wet al meer problemen heeft gecreëerd dan er heeft opgelost. Tijdens hun gesprek met de viceburgemeester van Quezon City, brachten de vrouwen enkele pakkende getuigenissen:

Een vrouw weigerde thuis te bevallen uit angst voor de boete die ze zou moeten betalen. Door het lange wachten, bracht ze haar kind en haar eigen leven in gevaar.De familie van de vrouw bracht haar op het laatste nippertje naar een ziekenhuis in de buurt, maar daar werd een voorschot gevraagd alvorens ze de vrouw in nood zouden helpen.

Een andere vrouw werd – uit schrik voor de boete – gedwongen om te bevallen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De factuur van haar opname bedroeg 15.000 Filipijnse peso (ongeveer 300 euro), een bedrag dat ze niet zal kunnen betalen. De lokale overheid biedt haar geen enkele financiële hulp.

Vrouwen die er toch voor kiezen om thuis te bevallen, kunnen niet rekenen op professionele hulp. Kinderen die thuis geboren worden, raken veel moeilijker aan een officieel geboortecertificaat, aangezien geen enkele professionele gezondheidswerker het certificaat wil ondertekenen. Bovendien worden vaccinaties aan deze pasgeboren baby's geweigerd.

 

De tijd loopt

De nieuwe wet kadert in de millenniumdoelstellingen waaraan de nationale overheid wil voldoen. Een van de doelstellingen is het verlagen van de moedersterfte van 221 per 1000 geboortes, naar 52, tegen het einde van dit jaar. Volgens de Filipijnse overheid zijn de thuisbevallingen de grootste oorzaak voor deze hoge graad van moedersterfte. Ze stelt dat 8 op 10 geboortes in de armere regio's buiten het ziekenhuis plaatsvinden en zonder een dokter, verpleegkundige of vroedvrouw in de buurt.

Volgens Gabriela schuilt het probleem ergens anders: “Niet de thuisbevallingen zijn de oorzaak van zo'n grote moedersterfte, het is vooral de gebrekkige toegang tot basisgezondheidszorgen en prenatale controles. Het brengt niets op om vrouwen te bestraffen die toch thuis bevallen, wanneer blijkt dat dit echt hun enige optie was. In tegendeel, het brengt hen enkel nog meer in gevaar”.

 

Een geslaagde ontmoeting

Gabriela vraagt dan ook aan de overheid om werk te maken van een allesomvattend geboortebeleid, waarbij arme vrouwen en betrokken organisaties een rol krijgen. Er zou meer aandacht moeten zijn voor positieve maatregelen die de gezondheid van vrouwen verbeteren, in plaats van een systeem van boetes dat enkel voor angst zorgt bij zwangere vrouwen.

Na het gesprek beloofde viceburgemeester Joy Belmonte, overleg tussen de betrokken partijen en een herziening van de regels van deze omstreden wet. Ze zag in dat bepaalde maatregelen moeten worden uitgeklaard en dat traditionele vroedvrouwen en professionele gezondheidswerkers de toelating moeten krijgen om vrouwen in nood te helpen. Belmonte verzekerde de leden van Gabriela dat de stad zal zorgen voor meer gezondheidscentra om de nodige zorgen voor zwangere vrouwen te kunnen voorzien.

De delegatie van Gabriela keerde tevreden naar huis, maar ze blijft druk zetten op de lokale en nationale overheid voor het recht op gezondheid voor iedereen. Samen met onze andere Filipijnse partners voeren ze campagne om de toegang tot gezondheidszorgen te verbeteren. Ze maakten hiervoor samen een studie getiteld “In kritieke toestand: privatisering van gezondheid in de Filipijnen”.

6478 keer gelezen
Een boete als je thuis bevalt? Filipijnse vrouwenbeweging vindt dat geen goed idee | Viva Salud

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.