BLOG

11/12

Filipijnse Lumad-organisaties ontvangen mensenrechtenprijs van Stop The Killings

Het platform Stop the Killings heeft donderdag een mensenrechtenprijs uitgereikt aan de Lumad-organisaties van Mindanao, in het Zuiden van de Filipijnen. Zij betalen een zware prijs voor hun strijd tegen de activiteiten van internationale mijn- en landbouwbedrijven in de regio. Enkele honderden mensen manifesteerden voor een einde aan het geweld.

In 2014 zijn er 116 milieuactivisten vermoord.

De Lumad-organisaties wonnen de prijs omwille van hun volgehouden strijd in Mindanao. Ze organiseren de inheemse Lumad-bevolking en verzetten zich tegen grootschalige mijn- en landbouwactiviteiten die hun leefomgeving vervuilen en hun levensstijl bedreigen. Ze blijven dit doen, ook in uiterst moeilijke omstandigheden. Op 1 september 2015 is Emerito Samarca vermoord, samen met twee vooraanstaande figuren uit de Lumad-gemeenschap Ondanks intimidatie en moorden verzetten Lumads zich al 25 jaar - met succes - tegen onder andere een grootschalige koper- en goudmijn in Tampakan.

4 genomineerden

De Lumad-organisaties haalden het van 3 andere genomineerden voor de prijs: het arbeiderscomité van de gemeente Palmeras uit Colombia, de Peruviaanse activiste Maxima Acuña de Chaupe en de vereniging van Maya-advocaten uit Guatemala. De jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van vakbonden, sociale organisaties en van de academische wereld, hoopt dat de prijs er toe bijdraagt dat het geweld tegen de organisaties een halt wordt toegeroepen.

De trofee is in ontvangst genomen door Percenita “Daday” Sanchez van de Mindanao Interfaith Services Foundation. Deze organisatie richtte 19 scholen op voor Lumads. Zij bedankte Stop the Killings en al diegenen die een stem hebben uitgebracht uitvoerig voor hun solidariteit. De urgentie van hun situatie is recent nog in de verf gezet door de VN-rapporteur voor de rechten van interne vluchtelingen, Beyani. In zijn rapport vraagt hij speciale bescherming voor de Lumads omdat zowel hun cultuur als inkomen bedreigd zijn.

Dag van de mensenrechten

In november 2015 hebben meer dan duizend mensen gestemd voor een van de genomineerden. Nog eens enkele honderden daagden op 10 december op voor een luidruchtige manifestatie door de straten van Brussel en woonden de prijsuitreiking bij. Daarmee tonen ze zich solidair met milieuactivisten in het Zuiden, op deze internationale dag van de mensenrechten. Velen onder hen hadden zondag zelf nog gemanifesteerd in Oostende, voor het klimaat.

Milieuactivisten worden steeds vaker het slachtoffer van dodelijk geweld. In 2014 zijn er volgens de ngo Global Witness 116 milieuactivisten vermoord. Met deze campagne wil het platform Stop the Killings aandacht vragen voor deze zorgwekkende evolutie.


Stop the Killings is een actieplatform van vakbonden en sociale organisaties. Door middel van actie en informatieverstrekking willen ze zich verzetten tegen de repressie van syndicalisten en activisten in het Zuiden. De Lumads werden genomineerd door Solidagro, G3W en 11.11.11. Ze werken samen met de Lumads zodat ze beter hun rechten kunnen verdedigen. Het was al voor de vierde keer dat de mensenrechtenprijs werd uitgereikt.


Lees ook het artikel gepubliceerd op de site van l'Avenir en 7sur7.

 

7810 keer gelezen