BLOG

15/10

G3W aanwezig op acties tegen TTIP en bezuinigingen in Europa

In het kader van de Europese Coalitie tegen bezuinigingen en vrijhandelsverdragen, was G3W aanwezig op de mars tegen TTIP en de besparingspolitiek in Europa. Protestmarsen uit Spanje, Griekenland, Roemenië en Duitsland voegden zich bij honderden Belgische activisten.

Het grootste risico van commercialisering is een gezondheidssysteem met twee snelheden.

Honderden mensen kwamen op 15 oktober samen in een mars tegen TTIP en bezuinigingen in Europa. Voor G3W was het belangrijk om aanwezig te zijn. De EU loopt te koop met onze gezondheid via de onderhandelingen over TTIP en CETA door de openbare gezondheidszorg te onderwerpen aan de oneerlijke spelregels van internationale handel. Het grootste risico van commercialisering van de gezondheidszorg is de creatie van een gezondheidssysteem met twee snelheden. Met name particuliere, hoogtechnologische en gespecialiseerde zorg voor diegenen die het zich kunnen veroorloven en eenvoudige openbare gezondheidszorg voor de minder gegoeden. Dit zorgt voor ongelijkheden in de gezondheid van mensen, terwijl iedereen evenveel recht heeft op een goede gezondheid, ongeacht status of afkomst.

Klimaatverandering

Deze verdragen belemmeren ook de strijd tegen klimaatverandering. Om volop te gaan voor een rechtvaardige en duurzame maatschappij is het nodig een maatschappij te creëren waarin respect voor ecologische evenwichten primeren, waar de productie- en consumptiesystemen worden geherlokaliseerd, waar wordt ingezet op hernieuwbare energie en waar het delen en verdelen van bestaande bronnen tussen burgers wordt gemotiveerd.

Vrijhandelsbeleid beoogt net het tegenovergestelde. Ze versterken de internationale verdeling van productiesystemen en verhogen de internationale handel en de maatschappelijke afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het mechanisme achter geschillenbemiddeling tussen staten en grote ondernemingen (ISDS) verhindert bovendien de implementering van een waar ecologisch transitiebeleid.

Verontwaardiging

Wij zeggen GENOEG! OXI! BASTA! tegen dit Europa dat de belangen van multinationals en winst doet primeren op het belang van de bevolking en de planeet. Het is omwille van deze redenen dat G3W, samen met miljoenen andere personen en organisaties, zich mobiliseren om onze verontwaardiging uit te drukken tegenover deze vrijhandelsakkoorden en druk te zetten op onze regeringen zodat ze deze verdragen niet zullen ratificeren.

Workshop

Mis de workshop “Klimaat en vrijhandelsverdragen: mobiliseren voor Parijs!” die we organiseren met CEO, AITEC en Climate Express niet. Deze gaat door op vrijdag, 16 oktober om 13h30 in de “Quincaillerie des Temps Présents” (Brussel).

Wees zaterdag, 17 oktober, ook talrijk aanwezig op de grote Europese betoging tegen bezuinigingen, TTIP en armoede. Afspraak om 14 uur aan het Europees Parlement (Luxemburgplein, Brussel).

5660 keer gelezen