BLOG

24/01

G3W brengt Antoine en Angel samen

Het weekblad Solidair publiceerde een eerste bijdrage van ons over de ervaringen van mensen in het Zuiden.

Antoine, die zich voorbereidt op een stage van drie maanden in de Democratische Republiek Congo en zich wil inwerken in wat er daar ter plaatse gebeurt, vroeg me: “Marc, jij die net terugkomt uit Congo, kan je me vertellen waaraan ik me mag verwachten? Gebeurt er daar iets?” Ik begrijp zijn zenuwachtigheid.

Congo wordt gewoonlijk voorgesteld als een land waar niet veel beweegt. Hoe kan ik hem in enkele woorden de dynamiek van dit land duidelijk maken? Misschien moet ik hem eens voorstellen aan Angel Mazandu van het ‘Comité du Salut Publique’ (CSP) van Mafuta Kizola, een van de achtergestelde wijken in Kinshasa.

Het CSP van Mafuta Kizola organiseert de bevolking van de wijk rond problemen in verband met gezondheid. Toen Angel gevraagd werd om mee te doen, twijfelde ze eerst. Een klein comité zou toch niet veel kunnen veranderen, dacht ze. En ze wou geen tijd verliezen. “Maar na enkele maanden ging ik toch in op de uitnodigingen van het comité, met tegenzin weliswaar, maar dan vooral omdat de mensen van het CSP maar  bleven aandringen.”

“Ik werd mij bewust van het belang van het veldwerk dat vrijwilligers in de wijk deden” vertelt ze ons, nadat ze een opleiding voor gezondheidswerker had gevolgd. “Die vrijwilligers gingen van deur tot deur om vuilnis op te halen. Elke morgen spoorde iemand de bewoners aan om het terrein voor en rond hun huis op te kuisen en zo ziektes te voorkomen. Dit werkte op mijn geweten. Vooral omdat het gebeurde door vrijwilligers. Ik was beschaamd omdat ik mijn stukje grond niet opkuiste, terwijl die jongeren het elke dag vroegen. Nu zorg ik er dagelijks voor dat mijn lapje grond er netjes bij ligt”.

Na enkele maanden werkte iedereen mee aan de sanering. Trots vertelt Angel dat “ze er fier op is dat haar wijk er netjes bij ligt en dat ze nu begrepen heeft dat de inzet van enkele mensen volstaat om de mentaliteit van veel mensen te veranderen. Dank zij deze dagelijkse opkuiskarwei zijn we erin geslaagd om het aantal malariagevallen op spectaculaire manier te doen dalen. Het was een uitdaging die we wonnen en die we nu gebruiken om andere mensen te overtuigen ook lid te worden van het CSP”.

Het ophalen van vuilnis, informatie geven over hygiëne, een kleine betoging organiseren om te eisen dat de overheid voor drinkbaar water in de wijk zorgt: dat zijn allemaal zaken die op lokaal vlak gebeuren en waaraan een jonge Belg actief kan deelnemen.

 

Om de drie weken geeft de rubriek “Wat nieuws dokter?” van het weekblad Solidair, het woord aan G3W. Wij herpubliceren die bijdrage hier.

 

6836 keer gelezen