BLOG

18/12

G3W met vrouwen in Laos

"Kijk, Marc, dit is nu wat vrouwen kunnen!”. Fanny is net terug uit Laos en kijkt me een beetje uitdagend aan... Ze is duidelijk heel fier over het werk van onze partner ter plaatse.

Voeding, gezondheid en empowerment voor vrouwen

Sinds drie jaar werken we in de provincie Saravan, één van de armste provincies van de Democratische Volksrepubliek Laos. Onze lokale partner is de Lao Women’s Union (LWU). Deze organisatie werd 60 jaar geleden gesticht toen Laos nog een monarchie was. Om vrouwen mee te trekken in de strijd voor democratie en sociale rechten van de Lao People’s Revolutionary Party. Vandaag telt de organisatie 1 miljoen leden en is ze vooral bezig met vrouwenrechten en de vereniging van alle vrouwen ongeacht hun taal of afkomst.

Drie jaar geleden stelden we ons met de LWU tot doel de ondervoeding in dertig dorpen aan te pakken. Ambitieus, nietwaar? En Fanny, waar staan we drie jaar later? Fanny vertelt me dat in de verschillende dorpen die ze bezocht ze veel verandering zag. Vroeger aten de bewoners vooral rijst en heel af en toe vlees of vis. Groenten maakten zelfs geen deel uit van hun prioriteiten. Nu bezit iedere familie zijn groententuin en teelt er zijn eigen groenten.

Kinderen die drie jaar geleden nog aan ondervoeding leden, zijn hersteld. Daarenboven zijn er geen nieuwe gevallen van ondervoeding vastgesteld. De LWU organiseert nu infosessies over voedingsprincipes en de vrouwen nemen er actief aan deel en leren nu op een andere manier groenten koken.

De gezondheid van hun kinderen is uiteraard en begrijpelijk een belangrijk thema voor de moeders. Voor de LWU is het dan ook een handige manier om met vrouwen te beginnen werken, om hen uit hun puur huishoudelijke rol te halen. Zo leren de vrouwen hun ervaringen uit te wisselen en voor een publiek te praten.

Fanny haalt het voorbeeld aan van Miss Keonoy (wat ‘kleine fles’ betekent in het laotiaans, don’t ask...). Ze werd gevormd als voedingsconsulente en neemt haar nieuwe rol zeer ter harte. Iedere maand brengt ze de vrouwen van haar dorp bij elkaar om een infosessie over voeding te geven. Na tien sessies herbegint ze om zeker te zijn dat iedereen de belangrijke punten goed gesnapt heeft. Mannen zijn ook welkom. Eerst komen ze vooral om hun vrouwen te surveilleren, maar al snel neemt hun interesse voor het thema toe en vaak worden ze zelfs aandachtige leerlingen.

Keonoy heeft vier kinderen, drie meisjes en een jongen. Ze vertrouwt Fanny toe dat het project met de LWU een en ander heeft doen veranderen in het dorp. Er is nu een “ontwikkelingscomité” gekomen, waar ze deel van uitmaakt. Maandelijks komt dat comité samen om te praten over het dorpsleven en over wat zou kunnen gedaan worden om het dagelijkse leven te verbeteren. Vroeger besliste de dorpschef op zijn eentje wat iedereen moest doen, vandaag kunnen ze over die beslissingen discussiëren. Ik moet toegeven: voeding, gezondheid en empowerment voor vrouwen in één enkel project, ik ben bijna geneigd Fanny’s enthousiasme te delen.

 

 

Om de drie weken geeft de rubriek “Wat nieuws dokter?” van het weekblad Solidair, het woord aan G3W. Wij herpubliceren die bijdrage hier.

6477 keer gelezen