BLOG

18/07

G3W's Summerschool "Onze gezondheid is niet te koop" geeft boost aan gezondheidsactivisme

Begin juli kwamen 12 gezondheidsactivisten uit 8 landen samen in Lokeren tijdens de eerste summerschool van G3W. Ze leerden leerden gezondheid kennen als een sociaal product en ontdekten welke rol ze zelf kunnen spelen voor een betere toegang tot gezondheidszorgen voor iedereen.

Deze vorming gaf me het zelfvertrouwen om een nieuwe lokale PHM-afdeling te starten in mijn thuisland, Liberia!

De Italiaanse Chiara Bodini, beleidsmedewerkster van G3W, en de Amerikaanse activiste Leigh Haynes namen het grootste deel van de vorming voor hun rekening. Maar de deelnemers konden zelf ook heel wat kennis inbrengen. Met ervaringen en inzichten van uit Liberia, Frankrijk, Groot-Brittanië, Egypte, Nepal en België kreeg de uitwisseling rond commercialisering van gezondheidszorg meteen heel wat meer diepgang.

Een kritische analyse van commercialisering van gezondheid

De vorming ging van start met de aangrijpende film, I Daniel Blake, van regisseur Ken Loach, over de harde leefomstandigheden in het arbeidersmilieu van Groot-Brittanië. Wat meteen een concrete illustratie was van hoe gezondheid een gevolg is van verschillende sociale factoren. In verschillende interactieve sessies werd daar tijdens de rest van het weekend verder op in gegaan. De huidige trend om steeds meer zorgen te privatiseren, werd kritisch geanalyseerd en er werd gebrainstormd over de rol van de sociale beweging om gezondheidszorgen toegankelijk te maken voor iedereen. Het groene domein van het Verloren Bos in Lokeren zorgde voor een rustige en ontspannende leeromgeving.  

Hoogtepunt van de vorming was het werken met de handleiding “een beweging voor gezondheid bouwen”. Dit e-book is een verzameling van de jarenlange ervaring van de People's Health Movement en kan als basis dienen voor sociale organisaties die strijden voor het recht op gezondheid.

Een vorming die engagement een boost geeft

De deelnemers vertrokken na de vorming met een pak nieuwe ideeën en theorieën, die ze beloofden te delen met hun collega's en mede-activisten. Aletha Wallace, die enkele maanden stage deed op de beleidsdienst van G3W, voelt zich door deze cursus nu echt klaar om een lokale afdeling van de People's Health Movement te starten in haar thuisland Liberia. Twee deelnemers uit Groot-Brittanië waren na de vorming helemaal opgeladen om opnieuw een boost te geven aan PHM-UK. Ook wie G3W of de People's Health Movement nog niet kende vóór de deelname aan de summerschool, waren verrast door het bestaan van een beweging voor het recht op gezondheid die landen van over de hele wereld bij elkaar brengt door politieke strijd en solidariteit. 

Kon je er niet bij zijn tijdens de summerschool, maar wil je nu zelf meer lezen over dit onderwerp? 

Dan vind je hier meer info: 

=> Gratis e-book: Een beweging voor gezondheid bouwen
=> Online vormingsmodule: "Toegang tot gezondheidszorg - onze gezondheid is niet te koop!"


 

4631 keer gelezen