BLOG

02/07

Geen GAS-boete maar arrestatie in Filipijnse straten

Enkele weken geleden, nadat de 25-jarige Argoncillo zonder t-shirt zijn huis verliet om een kleinigheid te kopen in de sari-sari-winkel om de hoek, werd hij benaderd door politieagenten en verzocht mee te gaan naar het wijkcentrum. Hier werd hij geregistreerd als “aangehouden” en moest hij een medisch onderzoek ondergaan. Vervolgens werd hij overgebracht naar het Quezon City Police District. Drie dagen later overleed Argoncillo aan verwondingen die naar verluidt door andere gedetineerden werden aangebracht.     

Het verhaal van Argoncillo wekt bij velen grote verontwaardiging op. Zijn tragische overlijden is het gevolg van achteloosheid van de politie en een recente uithaal van president Duterte naar ‘tambays’, mensen die zonder doel in de straten van de stad rondhangen.  

Op 14 juni, in een speech gericht aan de Filipijnse Nationale Politie, gaf president Duterte immers het bevel om mensen te arresteren die zich schijnbaar doelloos ’s avonds en ’s nachts op straat bevinden. Duterte’s speech werd ontvangen met veel kritiek van mensenrechtengroepen die waarschuwden dat het bevel kan worden gebruikt voor willekeurige arrestaties, detentie en afpersing. 

“Mijn richtlijn is, als ze zich zomaar op straat bevinden, zeg hen dan: ‘Ga naar huis. Als je niet naar huis gaat, breng ik je naar het kantoor in Pasig,’ zei de president in zijn redevoering. Hij ging verder: “Ik zal er wel voor zorgen. Bind hun handen samen en ik zal ze [in de rivier] gooien.”

De mensenrechtenorganisatie Karapatan kon dit niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Tijdens een korte maar vruchtbare vergadering werd een parodie in elkaar geflanst en vervolgens gedeeld op Facebook.“We already received more than 200,000 views”, verkondigt een collega trots. “And we are waiting for it to be taken down”, voegde ze er al lachend aan toe. 

De videoclip toont een vertrouwd straatbeeld: een vrouw die met een bezem de stoep schoonveegt, jongeren die om geld spelen, vriendinnen die bijkletsen tijdens hun koffiepauze en een gapende man die strompelt uit het ingebeelde portiek van zijn huis. 

Directeur van Karapatan, Jigs Clamor, introduceert onder ukelele-begeleiding het verhaal van een ‘tambay’ die werd gearresteerd bij thuiskomst. Al zingend gaan de buurtbewoners verder: “ze zeiden dat het door de president werd bevolen” en “dit is wat er gebeurt wanneer [de politie] blindelings de orders van [Duterte] opvolgt”. Het refrein gaat als volgt: 

Istambay, Istambay op de straten
Laten we allemaal samenkomen en
Onze dwaze president bestrijden
Laten we allemaal vechten voor onze rechten. 

Naar verluidt zijn al meer dan 20,000 mensen gearresteerd op instructies van de president om ‘tambays’ aan te houden.

1056 keer gelezen