BLOG

27/02

Gekleurde berichten

De lente zet door over Gaza. De zon is dagelijks op post en ik geniet elke morgen van mijn zicht op een stralende Middellandse zee. Op het middaguur wordt de lucht in de stad al zwaar van uitlaatgassen en stof. In Beit Hanoun zijn ze heel trots op hun propere lucht, maar eerlijk gezegd is het mij daar even stoffig. Toegegeven, er zijn minder auto's en meer ezels.

De lente zet door over Gaza. De zon is dagelijks op post en ik geniet elke morgen van mijn zicht op een stralende Middellandse zee. Op het middaguur wordt de lucht in de stad al zwaar van uitlaatgassen en stof. In Beit Hanoun zijn ze heel trots op hun propere lucht, maar eerlijk gezegd is het mij daar even stoffig. Toegegeven, er zijn minder auto's en meer ezels. De snotneuzen tieren in dit klimaat welig bij groot en klein. Ik introduceer het neusspoelen met fysiologisch water bij de moeders en geef uitleg te over het verloop van banale virale luchtweginfecties en de zinloosheid van antibiotica als behandeling. Het verkeerd gebruik van antibiotica is een probleem in Gaza. Bij elke verkoudheid worden antibiotica voorgeschreven en je kan ze evengoed zonder voorschrift bij de apotheek halen. Moeders wisselen gretig overschotjes van vorige kuren uit. Zo komt het dat de kinderen op de consultatie soms al drie verschillende soorten zware antibiotica gekregen hebben - twee tabletjes van elk - alvorens naar de dokter te komen. Mijn volksgezondheids-gevoelige tenen krullen daar uiteraard van.

 

 Ik mocht vorige week een presentatie geven over ons werk in België en mijn observaties uit Beit Hanoun voor het bestuurscomité van UHWC en de directeurs van alle centra. De nood aan goede gezondheidseducatie over luchtweginfecties, gezonde voeding en lichaamsbeweging werden gretig beaamd door de aanwezige dokters. Diabetes en overgewicht zijn heel frequent, vooral bij de vrouwen. In een dorp als Beit Hanoun zijn er zo goed als geen mogelijkheden om aan sport te doen. Natuurlijk hangt dit samen met het drukke huishouden van arme moeders met een hoop kinderen en een cultuur die activiteiten buitenshuis voor vrouwen niet echt aanmoedigt. In het nieuwe plan voor preventie en gezondheidseducatie van UHWC is er aandacht hiervoor. Al-Qods centrum wil zijn fitness-materiaal vernieuwen en de sportsessies voor vrouwen opnieuw lanceren. Het was geweldig discussiëren met de ervaren mensen van UHWC. Ik hou wel van de Palestijnse stijl van overleg. Terwijl ik vertelde over onze activiteiten kwamen er constant vragen en opmerkingen, eens wat anders dan een Belgisch publiek dat braaf luistert. Bij de foto's van onze Teva-boycot steeg er spontaan applaus op. “Jullie zijn zo te zien bijna meer begaan met het lot van de Palestijnse bevolking dan sommige mensen hier.”, vindt Dr. Fadel van Al-Awda ziekenhuis. Mijn directeur, Dr. Mohammed, is blij met de 'nieuwe wind' die ik laat waaien in zijn team. We zijn allemaal enthousiast over een blijvende uitwisseling tussen België en Gaza, dus ik voel mij terecht trots en tevreden na bijna drie maanden werk voor UHWC.

 

 De straat is deze dagen vol geruchten over komende verkiezingen in Gaza. Voor de eerste keer sinds 2005 roepen de gemeentehuizen iedereen op zich in te schrijven, zodat kiesbrieven kunnen rondgestuurd worden. In theorie kunnen er verkiezingen komen drie maanden na het verzamelen van de bevolkingsgegevens. Maar niet iedereen is even optimistisch, want er is nog altijd geen overeenkomst tussen Fatah, de regerende partij op de Westbank, en Hamas dat Gaza bestuurt. Deze verkiezingen en de vorming van een eenheidsregering voor gans Palestina zijn essentieel voor de toekomst, maar momenteel zitten er stevig wat haren in de boter tussen de twee partijen. Veel mensen in Gaza voelen zich totaal vergeten door de regering. Dat er begin januari meer dan 200.000 man op straat kwam om de verjaardag van Fatah te vieren werd door Hamas wel erkend als een teken aan de wand. Honderden ambtenaren en politieagenten krijgen nog steeds een salaris van Ramallah, maar werden vervangen door Hamas-getrouwe collega's, betaald door Gaza. Deze mannen, zoals Mazen en Kamal, zitten gefrustreerd thuis. “Een andere job zoeken is moeilijk en riskant, want je verliest je zekerheid van inkomen. Langs de andere kant moet ik soms maanden wachten op het salaris uit Ramallah, niet gemakkelijk met drie dochters aan de universiteit.” zucht Kamal. De politieke verdeling is zelfs voelbaar in de acties in solidariteit met de politieke gevangenen. Elke partij organiseerde deze week een aparte actiedag voor zijn eigen gevangenen. Jammer genoeg is de eenheidsbeweging van een aantal jongeren (nog) te klein en dus onzichtbaar.

 

 Zoals u gisteren op het VRT-nieuws kon zien, landde er een raket in Ashkelon, ten noorden van Gaza. Het afschieten ervan werd opgeëist door de Al-Asqa Martyrs, een verzetsbeweging verbonden met Fatah. Blijkbaar heeft de internationale pers dit feitje vlot opgevangen en gekoppeld aan de hevige protesten op de Westbank sinds het doodfolteren van Arafat Jaradat, maken sommige kranten al gewag van een derde intifada. Angstaanjagend nieuws. Het is bijna onvoorstelbaar hoe anders de mensen hier tegen dezelfde gebeurtenissen aankijken. Ik vroeg vandaag aan de taxichauffeur, de collega's in Beit Hanoun en mijn lerares Arabisch, een mooie steekproef van mensen die tenslotte heel hun leven in Gaza spendeerden, wat ze denken van die raket. Niemand heeft er deze nacht van wakker gelegen. Dina vindt dat het lang geduurd heeft voordat het geduld van het verzet opraakte bij alle Israëlische invallen en beschietingen aan de grenzen de voorbije maanden. Een derde intifada komt er in Gaza niet onmiddellijk aan, dat lijkt wel onmogelijk gezien de onvrede met de Westbank. “Zeg maar tegen je verloofde en je ouders dat ze niet bang moeten zijn”. Ik ben geneigd eigen oren en ogen te geloven. De buitenlandse gazet en TV blinken helaas weer uit in eenzijdige berichtgeving.

 Daar ben ik weer lang aan het uitweiden nu ik nog eens de tijd vind tussen druk werk en sociaal leven. Ik beloof u volgende keer iets luchtigs over seksuele opvoeding en het gebruik van rode chilipeper.

 

5215 keer gelezen