BLOG

20/12

Gelukkig nieuwjaar, wensen voor hier en in de Filippijnen

Beste vriendjes en familie,
Wij wensen jullie een Gelukkig Nieuwjaar.
We wensen dat ook voor de kindjes in de Filippijnen.
Maar daar heeft een zware storm veel kapot gemaakt.
Willen jullie de Filippijnse kindjes ook helpen?
Onze papa heeft daar een brief over geschreven.
En onze mama komt van de Filippijnen.
Dank je wel, Enrico, Milo en Lara Van Moorter

Beste vrienden en familie,

Graag even uw aandacht voor de Filippijnen. De tyfoon is niet veel meer in het nieuws, maar de noden blijven heel hoog. Vandaar dit schrijven.
Een aantal onder u weten dat ik jarenlang actief geweest ben met projecten in verschillende landen van de Derde Wereld. In de Filipijnen leerde ik er mijn vrouw kennen.

Mijn vrouw, haar familie, haar vrienden ter plekke en ikzelf voelen ons extra aangegrepen door de tyfoon Haiyan. We proberen te  helpen via de lokale hulporganisaties. Die hulp gaat naar de meest kwetsbaren, de arme landloze boeren en vissers. Want een natuurramp is niet gelijk voor iedereen. De armsten wonen vaak in krakkemikkige ‘huisjes’ en hebben geen reserves om opnieuw te beginnen.

Steun voor de lokale hulporganisaties
Ik kwam persoonlijk met een aantal lokale Filipijnse organisaties in contact. Ik was sterk onder de indruk van hoe goed die werken. In 2002 leerde ik mijn vrouw Madel kennen tijdens medische missie in Samar, het eiland waar op 8 november dit jaar de verwoestende tyfoon Haiyan het eerst aan land ging.

Die missie was volledig door CHD, een Filipijnse organisatie, op poten gezet. Mijn vrouw zat als verpleegster mee in de leiding. Een aantal boeren en vissers kregen er een medische basistraining die ze nadien in hun dorp nuttig konden gebruiken. Veel Filipijnen kunnen immers niet naar een dokter omdat die te ver af woont of omdat ze er geen geld voor hebben. Deze missie was voor mij een voorbeeld van hoe de Filipijnen niet bij de pakken blijven zitten, maar samen met de mensen een oplossing zoeken.

Na de tyfoon Haiyan zijn die organisaties ter plaatse meteen in gang geschoten. Ze zijn in de getroffen gebieden al jarenlang actief en via hun vrijwilligers kunnen ze snel inspelen op de noden. Zij blijven er wanneer de grote hulporganisaties vertrokken zijn. Ze organiseren eerste hulp, medische missies en de wederopbouw.

Uw financiƫle steun gaat rechtstreeks naar die lokale organisaties via Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W), een Belgische hulporganisatie waar ik door uitgezonden werd. Mijn vrouw en ik hebben met die organisaties samengewerkt en hebben er het volste vertrouwen in.

Het steunen van die hun werking versterkt de zelfredzaamheid en geeft meer kans op een duurzame hulp. Met uw hulp kunnen ze meer doen.

Een reactie van hen: “Het is hartverwarmend te weten dat er ver weg mensen zijn die bekommerd zijn over wat er hier gebeurt.”

Die verdere steun is letterlijk van levensbelang. Anders vallen er in de komende maanden na de noodhulp, nog veel meer doden.

Het zou ons verheugen indien u hen mee wilt helpen.

Mogen wij op u rekenen?

 Met vriendelijke groeten,

 
Geert, Madel, Enrico, Milo en Lara Van Moorter-Imperio

 

 

U kan storten op rekening BE15 0010 4517 8030 - BIC: GEBABEBB van Geneeskunde voor de Derde Wereld met de vermelding "noodfonds Filippijnen kerstactie ".

Giften vanaf 40 euro of meer per jaar geven recht op een fiscaal attest.  

U kan ook online een gift doen via deze link.

 

3813 keer gelezen