BLOG

09/12

Groeiend volksverzet tegen grootschalige mijnbouw op Filipijns eiland Negros

Bewoners van het Filipijnse eiland Negros voeren campagne tegen de grootschalige mijnbouw die er door grote lokale en transnationale bedrijven werd opgezet. De jarenlange mijnbouw heeft op het eiland enorme milieuschade veroorzaakt en heeft een zeer negatieve impact op de bestaansmiddelen van de plaatselijke bevolking.

“De rivier droogt zienderogen op,” zegt Tay Pudot onheilspellend. Hij leidt me naar de oevers om te tonen hoe de goudmijnbouw van de plaatselijke mijngigant Philex Mining Corporation langzaamaan de rivier drooglegt, die de enige waterbron is voor zijn dorp.

“Toen ik jong was, gingen mijn vrienden en ik regelmatig zwemmen in deze rivier, maar kijk nu eens wat ervan overschiet. Het water reikt amper tot aan mijn enkels.” Hij legt uit hoe het hele dorp de rivier zag veranderen van een diepe en snelstromende rivier tot een ondiepe en lateriet rijke stroom.

“Er is amper nog vis. Als je gelukt hebt, kun je één kilo vangen, terwijl we vroeger gemakkelijk vijf kilo konden vangen; de vissen worden zelfs kleiner. Voordat Philex Mining hier begon te exploiteren, zat er veel leven in de rivier en konden de omliggende gemeenschappen ervan leven,” klaagt hij.

Roberto Cordova, of Tay Pudot, zoals hij liefdevol genoemd wordt door zijn dorpsgenoten, is 65 jaar oud. Hij is een welzijnswerker in Talacagay in de stad Hinobaan, de meest zuidelijke stad van de provincie Negros Occidental. De stad staat op het programma van het Negros Island Health Integrated Program (NIHIP), een gezondheidsprogramma dat zich baseert op de gemeenschap en dat onder leiding staat van het Council for Health and Development, partner van G3W op de Filipijnen. CHD is een integraal deel van de progressieve sociale beweging op de Filipijnen en probeert niet alleen een fundament te creeëren voor een alternatieve gezondheidszorg in de gemeenschappen, maar helpt de mensen ook in hun strijd voor sociale verandering.

Tay Pudots werk als welzijnswerker gaat verder dan gezondheidszorg aan de mensen toedienen; hij leidt ook de dorpscampagne tegen Philex Mining Corporation, de grootste goud- en koperleverancier op de Filipijnen. Philex Mining Corporation heeft een ontginningsvergunning gekregen die duizenden hectare in Hinobaan en het naburige Sipalay omvat.

Negros Occidental ligt in het westen van de Visayasregio. De provincie is gekend voor haar grote suikerplantages en heeft daarom de bijnaam “suikerpot van de Filipijnen”. De provincie produceert meer dan de helft van de uitvoer van het hele land. Het is ook de thuis van de grootste haciënda's op de Filipijnen. Een haciënda is een groot landgoed of plantage. Het haciëndasysteem stamt uit de Spaanse koloniale tijd en bestaat tot op de dag van vandaag. Negros Occidental wordt gedomineerd door een paar rijke plantage-eigenaars terwijl het grootste deel van haar bevolking landloze armen zijn.

Veel boerenopstanden in de geschiedenis van het land werden uitgelokt door onrechtvaardige praktijken, uitbuiting en misbruik in de haciënda’s. Pogingen om het haciëndasysteem op te heffen door middel van hervormingen waren tot nog toe niet succesvol door de politieke invloed van de landeigenaren. Sterker nog, de familie van president Aquino is mede-eigenaar van één van de grootste en meest controversiële haciënda’s in het land: Haciënda Luisita, gelegen in de provincie Tarlac op het eiland Luzon. Volgens een studie is 60% van alle landbouwgrond, oftewel zo’n 9 miljoen hectare, in handen van slechts 13% van de landeigenaren op de Filipijnen.

De armoede door landloosheid wordt verergerd door de komst van grote nationale en internationale mijnbouwbedrijven die binnendringen in de weinige gebieden die overblijven voor de kleinschalige landbouw. Ze vernielen de overgebleven bossen en vervuilen en leggen de rivieren droog. Op 30% van de grond in de provincie staan mijnrechten volgens de anti-mijnbouwgroepering Defend Patrimony. De provincie is rijk aan mineralen zoals goud, koper, zilver, nikkel en molybdeen.

Philex Mining begon in 1996 aan de exploitatie van goud in de provincie. De mijn werd ontmanteld in 2002 omwille van de lage metaalprijzen op dat moment. Maar aangezien de metaalprijzen sinds kort weer omhoog schieten, is het bedrijf opnieuw van start gegaan met de mijnbouw. Op dit moment heeft het bedrijf haar activiteiten gestaakt door een aanval van het New People’s Army (een afdeling van de ondergrondse communistische partij van de Filipijnen) op een van hun sites.

Tay Pudot is er van overtuigd dat Philex Mining de schuldige is achter het vervuilen en droogleggen van de rivier van het dorp. De rivier mag dan wel ver verwijderd zijn van de Philex mijnsite, toch kan hij geen andere oorzaak bedenken. “De stromen die in deze rivier toekomen, hebben hun bron op de berg waar de mijn gelegen is,” aldus Tay Pudot.

Betrokken overheidsagentschappen doen niets tegen de steeds verergerende milieuschade en de economische ontwrichting van de getroffen gemeenschappen, en dus nemen inwoners zoals Tay Pudot het heft in eigen handen. Met steun van CHD en NIHIP zijn ze begonnen met de oprichting van volksbewegingen om hun gevecht tegen de grootschalige mijnbouw te versterken. Defend Patrimony, een nationale coalitie van verschillende volksbewegingen, gezondheids- en milieubewegingen en niet-gouvernementele organisaties en waar NIHIP een grote rol in speelt, is vooral actief in het bestrijden van de destructieve activiteiten van grote mijnbouwbedrijven op Negros.

Afgelopen maand lanceerden ze een provinciale campagne om de voortdurende plundering en vernietiging van de natuurlijke grondstoffen onder de aandacht van het publiek te brengen. De campagne startte met een feitenonderzoek in gebieden die zwaar getroffen zijn door de grootschalige mijnbouw. De resultaten werden gepresenteerd tijdens de mijnconferentie in Bacolod, de hoofdstad van Negros, waar ongeveer 100 mensen aanwezig waren, gaande van milieuactivisten, tot studenten, boeren, vrouwen, kerkleiders en ambtenaren.

Ze richtten ook fora op in verschillende dorpen, scholen en universiteiten om de lokale bevolking en studenten bewust te maken van de situatie op Negros en de strijd van de bevolking tegen de grootschalige mijnbouw. Er werd een petitie gestart tegen de Mijnwet van 1995. Die wet staat toe dat grote transnationale mijnbouwbedrijven de natuurlijke grondstoffen van het land plunderen. De petitie pleitte ook voor een mijnwet die goed is voor het volk en voor het milieu en die bijdraagt aan de ontwikkeling en industrialisatie van het land. Er werd ook een optocht gehouden om te protesteren tegen activiteiten van de grootschalige mijnbouw in de provincie.

Tay Pudot nam actief deel aan deze acties en hoopt dat de kracht van het volksverzet een halt zal toeroepen aan de goudontginning in zijn rivier en dat de rivier opnieuw een bron van leven zal zijn voor het dorp. Hij is er van overtuigd dat de steun van NIHIP hen een heel eind op weg helpt.


Bronnen

http://www.pinoypress.net/2007/11/05/philippines-vast-haciendas-and-plantations-target-of-radical-agrarian-reform/).

http://www.chamberofmines.com.ph/members/01philexmining.htm

10609 keer gelezen
Groeiend volksverzet tegen grootschalige mijnbouw op Filipijns eiland Negros | Viva Salud

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.