BLOG

08/10

Jongeren aan zet in Kinshasa

Momenteel zijn twee educatoren Hugo en Lut, op bezoek bij Etoile du Sud, onze partner in Kinshasa met als doel een opleiding voor jonge monitoren op te zetten. Dat past in een beleid van onze partner van hun werking te verjongen. Het gaat er enthousiast aan toe. Zie hier hun eerste verslag.

Onze opdracht bestaat erin te helpen het aanstormend jong geweld een stevige vorming te geven, zodat ze mee verantwoordelijkheid kunnen opnemen in het uitbouwen van Etoile du Sud.

Beste allemaal,

We zijn een goeie drie weken terug in Kinshasa, op de zetel van Etoile du Sud in de gemeente Masina. Iedereen is hier druk bezig met organiseren van activiteiten en uitwerken van teksten en aanverwante zaken voor een vormingscyclus gekoppeld aan een praktijkopdrachten op het terrein.

Het is hier gemiddeld 33-34 graden, op de drie weken hebben we maar een paar keren een korte regenbui gehad. Met als gevolg dat het “stof” alom tegenwoordig is. De mensen sproeien water (een kostbaar goed) op hun erf om het stof wat te fixeren. Lut borstelt elke dag ons “kamer” om die stofvrij te houden. Enfin niet ideaal voor mensen met gevoelige luchtwegen. Maar in België zullen er veel willen tekenen voor een paar weken tropische temperaturen (alhoewel…).

Op de zetel, in de wijk Abattoir van Kinshasa waar we verblijven, organiseert Etoile du Sud wekelijks videoconferenties over de geschiedenis en de actualiteit van Congo en de wereldsituatie. Op 22 september hebben we zo’n activiteit meegemaakt. Er kwamen 90 jongeren, studenten, werklozen uit de wijken op af. Ze debatteren er stevig mee. Hieruit is de “dynamique des jeunes” gegroeid.

Onze opdracht bestaat erin te helpen het aanstormend jong geweld een stevige vorming te geven, zodat ze mee verantwoordelijkheid kunnen opnemen in het uitbouwen van Etoile du Sud. Die wil een tegenmacht onder de bevolking ontwikkelen voor het “het recht op gezondheid”.

Aan de slag

De voorbije weken zijn er 29 kandidaten geselecteerd, uit de 60 jongeren die zich aangemeld hebben. Ze gaan een vormingscursus over Etoile du Sud, het recht op gezondheid en het werk aan de basis, enz. volgen. Doel is daaruit die jongeren te rekruteren die verantwoordelijkheid in de organisatie krijgen.

Vrijdag ll. zijn we dan gestart met de vorming van de ‘jeunes responsables’. Er zijn er een 25-tal opgedaagd. Het begon al met een klein incident over de ‘ponctualité’, dwz starten op het afgesproken uur is blijkbaar voor jongeren niet zo evident. Martin, de coördinator, had er niets beter op gevonden dan de deur gewoon weg te sluiten. Al wie niet op tijd was moest wachten tot de pauze om aan te sluiten. Blijkbaar hielp het want de tweede dag ging het al heel wat beter op dat vlak.

De cursus is heel praktijkgericht. Negen werkgroepen krijgen elk een opdracht.

Zij gaan bv. kernen opstarten aan nieuwe werkterreinen zoals de universiteiten, scholen, wijken; anderen gaan in wijken, waar Etoile du Sud reeds actief is, enquêteren naar de resultaten, problemen, de betrokkenheid van de vrouwen, enz.; één groep gaat studie- en onderzoekswerk doen rond de problematiek van het water.

Wat opvalt is dat er zich weinig meisjes aanmelden voor de cyclus en mee verantwoordelijkheid willen opnemen. Een doorn in het oog van Lut als oud-feministe van het eerste uur. Zij wil dat dat probleem aangepakt wordt. In een mannenmaatschappij, waar de mannen het voor het zeggen hebben en de vrouwen het werk doen, geen sinecure.

Op politiek vlak is er heel wat in beweging. Kabila heeft zopas een “concertation nationale” gehouden om een grotere nationale eenheid te bekomen tegenover de agressie in Noord-Kivu. In Kampala, Oeganda, wordt vergaderd met de rebellengroep M23 die in november vorig jaar Goma, met steun van Rwanda, bezet hebben. Tot nog toe zonder resultaat. Zij eisen amnestie en re-integratie in het Congolees leger. Daar wil Congo uiteraard niet van weten. Maar daarover meer volgende keer.

Lut en Hugo.

8793 keer gelezen