BLOG

21/10

Karel De Gucht tegen hoge belasting op alcohol in de Filippijnen

Wat heeft ons aller Karel De Gucht vandoen met de prijs van sigaretten en alcohol in de Filippijnen? Alles, zo blijkt.

Een Filippijnse vriend trok er mijn aandacht op.

Het zit zo: De Filippijnen willen de belastingen op sigaretten en alcohol gevoelig verhogen. Het geld dat men daardoor in kas krijgt, zou moeten dienen om de gezondheidszorg uit te bouwen. In de Filippijnen is er veel discussie over het plan. Progressieve partijen argumenteren bijvoorbeeld dat dit soort van belastingen vooral de armen treft. Bovendien willen ze hulp voor de arme Filippijnse tabaksboeren.

Toen enkele Filippijnse volksvertegenwoordigers vorige week in Brussel waren, gingen ze ook even langs in de Europese wijk. Europa en de Filippijnen willen immers een vrijhandelsverdrag afsluiten en dus was een beleefdheidsbezoekje aan Karel De Gucht, de Europees commissaris voor handel, wel op zijn plaats.

Karel was minder hoffelijk. De bezoekers werden meteen op hun plaats gezet. Of ze wel wisten wat ze deden met hun nieuwe belasting op sigaretten en alcohol? “Dat is je reinste discriminatie,” riep hij uit.

De bezoekers moeten wat beduusd gekeken hebben. Naar verluidt zat De Gucht meteen op zijn paard: “Kijk, jullie willen hogere belastingen heffen voor de dure alcoholische dranken. Die taksen liggen tot 16 keer hoger. Dat is discriminatie. En dat mag niet van de wereldhandelsorganisatie.”

De Filippijnse bezoekers hadden het blijkbaar zo niet begrepen. Ze pruttelden iets over progressieve belastingen die hun arme kiezers nog enigszins moesten sparen. En die dure alcohol die wordt in de Filippijnen alleen door de rijke elite gedronken. Die zitten met die taks niks in.

Karel De Gucht deed alsof hij die opmerking niet gehoord had. Konden de heren even enkele duurdere alcoholische dranken opsommen?

Natuurlijk konden ze dat. Het is niet omdat de Filippijnse kiezers arm zijn dat hun volksvertegenwoordigers dat ook zouden zijn. “Whiskey! Champagne! Châteauneuf du pape! Dom Pérignon!” riepen de Filippijnse gasten uit. Ze kenden hun wereld wel.

“Juist, juist,” mompelde De Gucht, “en waar komen die vandaan?” Er viel een pijnlijke stilte. “Uit Europa!”

De Gucht begon nu rood aan te lopen. Dachten die pummels nu echt dat ze hem bij de neus konden nemen? Als de Filippijnen hogere taksen heft op duurdere alcohol, dan is dat dus discriminatie. De verfijnde Europese dranken zijn immers veel duurder dan lokaal gestookte alcohol. En die hogere taksen zijn dus gericht tegen de Europese luxe-alcohol.

Daar hadden de Filippijnse politici niet van terug. “Als die wet erdoor komt, dan mogen jullie dat hele vrijhandelsverdrag op jullie buik schrijven,” moet De Gucht nog gebriest hebben toen het bezoek al bijna terug de deur uit was.

Momenteel buigt de Filippijnse senaat zich over de kwestie. De discussie gaat al lang niet meer over de lokale tabaksindustrie of de volksgezondheid. Nu gaat het over discriminatie van Europese luxemerken. Dankzij ons aller Karel De Gucht.

5481 keer gelezen