BLOG

23/10

Las Aventuras de Liz, Sarita y Anna en Ecuador - Parte 3: MSP Assembly

De voorbije weken stonden voor ons helemaal in het kader van de eerste Latijns-Amerikaanse Assembly van People’s Health Movement die hier in Cuenca werd georganiseerd, want naast de stages hebben we hard meegewerkt aan het verzorgen van de Engelstalige communicatie over het evenement. Jullie kunnen alles nog steeds nalezen op onze facebook-pagina, maar hierbij volgt nu ook een kort Nederlandstalig verslagje.

Vanuit alle kanten van Latijns-Amerika kwamen vertegenwoordigers van tientallen sociale organisaties samen in Cuenca voor  de eerste Latijns-Amerikaanse PHM bijeenkomst. Een week lang werd de strijd voor het recht op gezondheid en een waardig leven voor iedereen in de verschillende landen van Abya Yala besproken. Deze strijd is er één om de sociale determinanten van gezondheid en de ongelijkheid aan te pakken.
Tijdens de bijeenkomst werd heel veel aandacht besteed aan de toenemende exploitatie van de ecosystemen in Latijns-Amerika. Deze problematiek is hier brandend actueel en vormt een grote bedreiging voor de gezondheid van de bevolking. De geschiedenis toont dat de mijnbouw, olie-industrie en andere vormen van ontginning desastreuze effecten hebben op de gezondheid van mens en milieu. De situatie in Lago Agrio, Ecuador, is slechts één van de vele voorbeelden die in de presentaties aan bod kwamen. De gevolgen van de olie-exploitatie zijn er permanent, zoals de bodem-en waterverontreiniging en het gepaard gaande verlies van de biodiversiteit, sociale problemen zoals prostitutie en drugshandel, het verdwijnen van de cultuur van de inheemse volkeren, een gestegen risico op kanker, etc.
Ook Quimsacocha in Ecuador wordt bedreigd door extractivisme, namelijk goudmijnbouw. Het is echter een mooi voorbeeld van hoe de lokale mensen in opstand komen om zich ertegen te verzetten en de rechten van mens en natuur te beschermen. En het is net dat waar PHM voor staat en waarvoor alle mensen hier in Cuenca samenkomen, om hun ervaringen te delen, zich te verenigen en te versterken in de strijd tegen de hegemonie van het neoliberalisme en de kapitalistische structuur. Er werden nog talloze andere voorbeelden gegeven van organisaties die met succes lokale mensen mobiliseren en hierdoor een verschil kunnen maken. Bovendien werd een volledige namiddag gewijd aan het bespreken van de ideologie van Che Guevara, Salvador Allende en Eugenio Espejo, dé grote namen van Latijns-Amerikaanse revoluties. Ook de pioniers van de Latijns-Amerikaanse tak van PHM, Movimiento para la Salud de los Pueblos (MSP), waren aanwezig. En het was een absolute eer om mensen zoals Maria Hamlin Zuñiga, Arturo Quizhpe, Julio Monsalvo en mijn grote idool, David Werner, te mogen ontmoeten. Zij zijn een enorme inspiratie en zorgen ervoor dat jongere generaties nieuwe moed krijgen om hun werk verder te zetten. Ze werden dan ook niet zonder reden gehuldigd tijdens de ‘homenaje’ op donderdagavond.
Door middel van de getuigenissen en onder de deelnemers zelf werden de moeilijkheden, frustraties en succesverhalen gedeeld wat zorgde voor een ongelooflijk samenhorigheidsgevoel. Iets wat nog meer werd benadrukt tijdens de ceremonie die plaatsvond op dinsdag in Cuenca en als afsluiter in Quimsacocha: rond een chakana (ancestraal andeskruis) werden de vier elementen van het leven gevierd: water, aarde, lucht en vuur. Het ritueel werd traditiegetrouw beëindigd door hand-in-hand en cirkelsgewijs rond het kruis te stappen en het geven van intense knuffels. Het klinkt misschien wat raar maar het was fantastisch om mee te maken en de verbondenheid tussen de deelnemers was op dat moment erg groot.
En wat zou een Latijns-Amerikaanse bijeenkomst zijn zonder groot feest? Dus werd er ook veel gezongen en gedanst, onder andere op de beats van de maatschappijkritische Cubaanse hiphopgroep ‘Cubanos en la Red’. Zij sloten op vrijdagavond de prachtige bijeenkomst op een feestelijke manier af.

Ik vind het ongelooflijk om hier deel van te hebben kunnen uitmaken. Zeker na mijn avontuur in Nicaragua waarbij ik, gebruik makende van de boeken van David Werner, zelf ook geprobeerd heb om mensen aan de basis bewust te maken van bepaalde gezondheidsproblemen en hoe ze die kunnen aanpakken. Dit was natuurlijk heel kleinschalig, maar ik hoop toch dat ik ergens een zaadje heb kunnen planten dat misschien zal uitgroeien tot iets moois. Het is met die onzekerheid en vaak ook frustraties dat de deelnemers van de assembly, en mensen overal ter wereld die zich blijven inzetten voor de strijd voor het recht op gezondheid en gelijkheid, te maken hebben. Door de bijeenkomst in Cuenca kregen ze opnieuw het gevoel niet alleen te staan en ik merkte dat velen tijdens die week nieuwe energie hebben gevonden om ermee door te gaan. Het is absoluut bewonderenswaardig hoe ieder van hen en gelijkgezinden overal ter wereld, ondanks tegenslagen en teleurstellingen, waardig actie blijven voeren. 
Met dit bescheiden eerbetoon wil ik hen dan ook huldigen en een hart onder de riem steken om verder te gaan met de strijd voor gezondheid, gelijkheid en 'alegremia' voor iedereen!

5563 keer gelezen