BLOG

15/04

Leganes - Iloilo

Shiela neemt ons vandaag mee naar Leganes, een dorpje net buiten Iloilo om een rurale Gabrielagroep te ontmoeten.

als de jeepney stopt aan de kant van de weg, en we honderd meter de weg aflopen zitten we vrijwel meteen weer tussen de rijstvelden.
De gronden staan momenteel kurkdroog door de zomer, maar dit gedeelte heeft het elk jaar opnieuw zeer zwaar te verduren door de moessonregens. De plaatselijke rivier overstroomt, en zo goed als alle huizen komen onder water te staan.

Er is een pad met betonblokken aangelegd om toch min of meer vn huis tot huis te kunnen lopen bij hevige regenval. We worden rondgeleid door een vrouw uit het dorp(ben haar naam vergeten!), en vrijwel meteen is te zien dat men het hier zeker niet breed heeft. Zoals ik gisteren al aanhaalde, wonen er echt nog zeer vee mensen in bamboehuisjes, echte « huttekes », meestal op palen, en als je even binnen piept, merk je dat deze mensen echt niks hebben.
Jenna is bij Shiela gebleven, die een vergadering heeft, en Ilyan huppelt mee met ons, hij vind het geweldig, door het bos van roodkapje, en de stoute wolf, blaadjes zoeken om eten te maken, zijn fantasie krijgt de vrije loop.

De mensen in het dorp hadden gevraagd of ik geen medical mission kon doen hier, maar dat is natuurlijk niet halbaar, en op zich weinig nuttig, maar toch wordt ik bij enkele huisjes binnengebracht voor een advies. Dat kan natuurlijk altijd wel, en het geeft mij de mogelijkheid ook eens binnen te kijken in de huisjes;-)
eerst vraag is ivm een baby van 2maanden : de oma zorgt ervoor en ze is heel ongerust in verband met lelijke korsten op zijn hoofdhuid. Ze hebben dit hier nog niet eerder gezien vertelt de schoondochter. Het zijn nochtans gewoon melkkorstjes, en dus stel ik hen volledig gerust, ik laat ze wat olie aanbrengen op het hoofdje, en meteen komen er plukken korst los.

De meeste huisjes hier hebben een gelijkvloersverdiep om te leven, en dan kan je via een bamboetrap naar boven, waar het slaapgedeelte zich bevind. Het koken gebeurt ook binnen, en de keuken ziet dus meestal roetzwart, want er wordt vaak nog op hout gekookt.
Als we verder lopen door het bos, passeren we nog een huis, waar een vrouw een uitslag heeft op alle onbedekte delen van haar lichaam. Hier vermoed ik een zonne-allergie, aangezien ze niets speciaals gegeten heeft, én dit probleem jaarlijks terugkomt in de zomer. Maar wat doe je daaraan ? Ze heeft felle jeuk, maar medicatie kost geld, en zonnecrème is al helemaal onbetaalbaar !

Ik geef haar toch dit advies mee, en als dank klimt de echtgenoot de kokosboom in om enkele echt verse kokosnoten te hakken. Ilyan vind het geweldig, hij praat er dagen later nog over !
Je ziet echt het spoor van vernieling die de rivier jaarlijks trekt door de massa's vuil die nu in de droge bedding liggen, en dat meegespoeld werd door de kolkende rivier.

Als we verder het dorp inlopen krijgen e meer en meer kinderen achter ons aan, maar Ilyan vind het vandaag allemaal ok. Hij loopt helemaal voorop en begint zelfs te « praten » met enkelevan zijn nieuwe vriendjes;-) !

5576 keer gelezen
Leganes - Iloilo | Viva Salud

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.