BLOG

18/04

Lies in Congo - een jaar later

In april 2017 spraken we met Lies toen ze haar koffers pakte om naar Congo te vertrekken. Ze zou er de partnerwerking van G3W gaan opvolgen en liep over van motivatie. Vandaag blikken we terug naar die eerste 12 maanden. Deze vijf 'empowerment'-momenten zal ze niet gauw vergeten.

1. Het verhaal van Zizina

"Toen ik voor het eerst de verhalen hoorde van de partners, schrok ik echt. Ze zijn zo moedig en vastberaden om mensen dagelijks te zien empoweren, terwijl de noden zo groot waren. Ik besefte dat ze allemaal een niet zo evidente keuze hadden gemaakt. Bijvoorbeeld Zizina, militante van de partner Etoile Du Sud. Zij had carrière kunnen maken in de banksector, maar koos ervoor om de mensen in haar wijk te sensibiliseren, te organiseren en te mobiliseren. Zizina wil betere levensomstandigheden voor de gemeenschap bereiken, iets waar ik alleen maar bewondering voor kan hebben en waar ik me volledig achter schaar." 

 

2. Littekens op monsterstad Kinshasa

"Toen ik in mei 2017 voor het eerst buiten de grenzen van Kinhsasa ging, werd ik geconfronteerd met de wegen, het tropisch klimaat en de contrasten tussen het Congolese platteland en een monsterstad als Kinshasa. Ik besefte meteen hoe het leven in Kinshasa, een stad gebouwd op rotsen en op maat van misschien een tiende van de mensen die er effectief leven, verstikkend werkte. Je ziet dat het leven in de hoofdstad littekens achterlaat op het welzijn van de gemeenschap.  De partners van G3W zetten alles op alles om problemen van onderuit aan te kaarten en aan te pakken.

Gemeenschapsparticipatie in een wereldstad als Kin werd mijn vaste overtuiging en missie."

 

3. Solidariteit, van Congolees tot Congolees

"Toen ik tijdens een capaciteitsversterkingsworkshop met de lokale partners de teksten over Congolese identiteit van de historicus Isidore Nziem Ndaywell analyseerde, besefte ik hoe belangrijk solidariteit is in een land zo groot als Congo. De gesprekken over de politieke en administratieve kaart van Congo, met maar liefst 26 provincies, en de verschillende  brandhaarden in het land (prisons break, Kasai en Nsapu, Oost-Congo en rebellen) brachten ons telkens terug naar de nood aan solidariteit tussen culturele gemeenschappen, provincies, dialecten, stad en platteland. De argumenten van Codic en Etoile du Sud bleven in mijn hoofd hangen,  het belang van nationale eenheid in Congo werd een onderdeeltje van mijn visie voor Congo op lange termijn."

 

4. Afstand verandert je blik

"In november 2017 gingen de partners van G3W in gesprek met intellectuelen van de Congolese diaspora. Ik zag plots een enorm verschil tussen hoe onze partners op het terrein naar de problemen en mogelijke alternatieven kijken tegenover de intellectuelen die er verder vanaf staan.  Dialoog tussen verschillende krachten – les forces vives, zoals de partners van G3W het noemen – is onmisbaar om een gedragen en gedeelde toekomst op te bouwen. We kwamen op dat moment tot de vaststelling dat elke actor een bepaalde meerwaarde ter tafel kan brengen. In ngo-taal heet dat het multiplicator-effect. Iets wat na de gesprekken met de Congolese diaspora concreet werd voor iedereen. CODIC brengt expertise aan via een breed netwerk en EDS ondersteunt de mobilisaties voor nationale acties."

5. Watercomite's redden levens

"In Goma kwam ik voor het eerst in contact met de brede beweging van het recht op gezondheid in Congo. Ik was aangenaam verrast door de verhalen die ik hoorde, over positieve resultaten van onze partners, vanuit alle uithoeken van Congo. Lac Vert, een gemeenschap waar het drinkwater op een participatieve manier wordt beheerd maakt een lang leven van de waterput mogelijk. Terwijl meerdere projecten dagelijks in het water vallen door een tekort aan opvolging en omkadering voor een gedeeld waterbeheer. Dus hier ook bleken participatie, verankering en empowerment onmisbaar om gezondheidsproblemen aan de basis aan te pakken. Ik schreef er ook al dit artikel over."

 

3435 keer gelezen