BLOG

08/10

Mensen van Gaza

"Tijdens mijn verblijf van twee weken in Gaza had ik het voorrecht om enkele van de meest buitengewone, vriendelijke en volhardende mensen ter wereld te leren kennen", schrijft dr. Céline Jacobs. "Ik wil jullie graag kennis laten maken met enkelen van hen en een paar van hun verhalen met jullie delen."

Ik kwam een gezin tegen dat in de overblijfselen van hun vernielde huis in Beit Hanoun woont. Ze konden een tijdje in een UNRWA-school verblijven, maar moesten er vertrekken omdat de school opnieuw open ging. Ze konden nergens meer heen. Ondanks dit alles nodigden ze me toch uit in hun huis voor een kop thee.

 

“We hebben het recht om te leven en het recht op vrede, zoals de kinderen in België. We willen vrij zijn, kunnen studeren en leren, gezond zijn. We zouden graag naar Jeruzalem kunnen reizen om er te bidden.” Toen we hem vertelden dat we uit België kwamen, vroeg Osama of we deze boodschap konden doorgeven aan de Belgische kinderen. Osama wil later graag leerkracht worden.

 

“Wat kan ik doen? Alle psychologische opleidingen ter wereld konden me niet voorbereiden om dit kind te helpen,” aldus Ayda, een psychologe die met kinderen en vrouwen werkte tijdens en nu na de oorlog, over een kleine jongen die negen familieleden verloor in één nacht.

 

Toen we een van de ambulanciers van het Al Awda-hospitaal ontmoetten, kregen we te horen dat ze tijdens de oorlog vaak hun eigen leven riskeerden om dat van anderen te redden. Verscheidene ambulances werden tijdens het conflict vernield door de Israëlische troepen.

 

De financieel directeur van het hospitaal waar we werkten en zijn dochter staan voor de uitgebrande overblijfselen van hun appartement. “Ergens diep vanbinnen weten we wel dat deze oorlog niet de laatste is. Elke aanval is agressiever en laat meer vernielingen achter. Kun je je inbeelden dat je in deze omstandigheden je kinderen moet grootbrengen?”

 

“We willen niet dat je ons met je meeneemt, maar help ons gewoon het hier leefbaar te maken voor ons.” We leerden Hanna kennen op een YMCA Gaza social night. Hij is  elektrotechnisch ingenieur van opleiding, maar is toch een van de vele jonge mensen in Gaza die moeilijk een baan kunnen vinden en weinig hoop hebben voor de toekomst.

 

We leerden ook Sohad, haar echtgenoot en twee kleine kinderen kennen op de YMCA Gaza social night. Haar echtgenoot vertelde ons: “Ik heb België ooit bezocht. Ik was zo verbaasd dat ik de ene minuut in België was en de andere in Frankrijk. Dat is wat we hier nodig hebben. Dat is het enige waar we op hopen.”

 

“We willen leven zoals de andere kinderen in de wereld. Sommige Israëli’s willen dat de Palestijnse kinderen sterven, maar wij willen gewoon ten volle leven. We houden van leren en willen een kans om te leven in vrede en veiligheid. Ik wil leerkracht worden en alle kinderen leren op te komen voor hun vrijheid, hun rechten en hun land. De Palestijnse kinderen hebben tijdens de oorlog geen schuilplaatsen zoals de Israëlische kinderen. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan of wat ik deed om dit te verdienen, enkel dan dat ik uit Gaza kom.” We leerden de twaalfjarige Saja kennen in een van de culturele centra van UHWC.

 

Dit is Nahle. Ze werkt in het UHWC gezondheidszorgcentrum in Beit Hanoun. Ze vertelde ons hoe haar huis vernietigd werd tijdens de oorlog en hoe de ziekenwagen die haar en haar familie kwam helpen werd tegengehouden. Ze slaagden er op een of andere manier toch in om onder aanhoudende bomInslagen het hospitaal te bereiken. Hun verwondingen werden behandeld, maar ze konden nergens terecht, dus gingen ze naar de UNRWA school/opvangcentrum. Een uur na hun aankomst werd de school geraakt door vier raketten. Achttien mensen lieten het leven en ongeveer 250 mensen raakten gewond. Nergens was het veilig.

 

Sommige dokters en verplegers van de eerstehulpafdeling van het Al Awda-hospitaal waren zo gastvrij en vriendelijk. Ze deelden zelfs hun eten met me. Deze mensen blijven dagelijks hard werken en  meer dan 50 dagen lang werkten ze bijna non-stop om de constante stroom van gewonden te verzorgen.

 

Dit is Haneen, de PR-coördinator van UHWC, met haar ouders en twee zonen. Zulke geweldige mensen!
 

 

Natuurlijk waren enkele van de meest gastvrije en lachende gezichten die van de kinderen van Gaza. Meer dan 50% van de mensen in Gaza zijn jonger dan 18 jaar en zij zijn vaak de grootste slachtoffers van de oorlog en de aanhoudende belegering. Deze kinderen hebben zo hard geleden en toch zijn ze zo volhardend en vastberaden om de hoop op een betere toekomst niet op te geven. Een zesjarige in Gaza heeft al drie oorlogen overleefd tijdens zijn of haar korte leven. En toch blijven ze glimlachen, blijven ze spelen en blijven ze hopen dat er een dag komt waarop hun toekomst er niet zo somber uit zal zien. Leer enkele van de kinderen van Gaza kennen:

Ten slotte wil ik er jullie nog aan herinneren dat ook dit Gaza is. (Met dank aan mijn nieuwe vriend Moh die deze video samen met zijn vrienden gemaakt heeft en met mij deelde. De video is geweldig. Neem even vier minuten de tijd om hem te bekijken.)

 

7961 keer gelezen