BLOG

06/03

Op weg naar het Wereld Sociaal Forum in Tunis!

Samen met een delegatie van verschillende sociale bewegingen, staat G3W klaar om te vertrekken naar het Wereld Sociaal Forum. We gaan naar daar om de strijd tegen klimaatverandering van nabij te volgen en om er nieuwe banden te smeden met sociale bewegingen van over de hele wereld.

Op 22 maart vertrekken we met onze delegatie naar de Tunesische hoofdstad waar het Wereld Sociaal Forum plaatsvindt tot 28 maart. We gaan met twee leden van G3W, drie leden van intal, vier van de Climate Express, twee van UniverSud en één van Comac. Met z’n twaalven zijn we klaar om nieuwe mensen te ontmoeten en de Belgische en internationale klimaatbeweging te versterken!

Er wacht ons een druk programma! We beginnen de reis met een tweedaagse Internationale vergadering over mobiliseringstrategieën voor de COP21, georganiseerd door de Coalition Climat 21. Deze koepel brengt bijna 100 Franse organisaties samen. De eerste internationale bijeenkomst, waar G3W ook aanwezig was, vond plaats naar Parijs in augustus vorig jaar. We komen opnieuw samen op 23 en 24 maart 2015 in Tunis om gebruik te kunnen maken van de infrastructuur en logistiek die voorhanden is voor het Wereld Sociaal Forum dat in dezelfde week gehouden zal worden.

24 maart opent het Wereld Sociaal Forum officieel. We zullen er meerdere workshops aanbieden in samenwerking met andere sociale bewegingen en organisaties.

25 maart, om 8u30, organiseren we een conferentie in samenwerking met het Asia Pacific Research Network en Ibon International rond de vraag “Kan kapitalisme samengaan met de strijd tegen klimaatverandering? Case studies uit de Filipijnen en Cuba.” Tijdens deze conferentie zullen we het huidige economische systeem analyseren en zullen we de houdbaarheid ervan bestuderen, willen we klimaatverandering op een efficiënte manier tegengaan. Om onze analyse te ondersteunen, zullen we ons baseren op case studies over mijnbouw in de Filipijnen en duurzame ontwikkeling in Cuba.

25 maart, om 11u30, zullen we samen met Coalition Climat 21 en een tiental andere organisaties een workshop geven over “COP21: inzichten over mobilisering” waarin we verdere stappen zullen proberen te zetten in het internationaal mobiliseren voor Parijs 2015.

26 maart ten slotte, om 14u30, zullen we samen met Boîte militante, een organisatie van Franse activisten, een workshop geven over “COP21: mobilisering en directe geweldloze actie door sociale bewegingen.” We zullen er de verschillende stappen en strategieën bekijken die ingezet kunnen worden voor de mobilisering rond klimaatverandering. We zullen ook nadenken over directe geweldloze acties die we kunnen meenemen naar in Parijs. Het gaat hier dus om een denkproces rond collectieve actie, waarbij we ons laten inspireren door de methode van Saul Alinsky.

G3W organiseert ook, via het netwerk PHM waar ze deel van uitmaakt, een volledig programma rond Gezondheid. Binnen dit kader zullen we deelnemen aan een door de CGSP georganiseerde conferentie rond “How a Proposed Trade in service agreement (TISA) matters to everyone.” Als je meer wil weten over het interessante programma van het internationaal netwerk PHM - waar G3W deel van uitmaakt - lees dan dit document.

Maar er zijn nog heel wat andere workshops en conferenties rond uiteenlopende thema’s, de ene nog interessanter dan de andere. Onze partners zullen er ook zijn. Onze partner intal zal ook aanwezig zijn op een conferentie over Palestina, georganiseerd door ECCP. Onze partner IBON organiseert de workshop “Unpacking the Post-2015 Development Agenda: Strengthening Corporate Power in the name of Sustainable Development.

In het kader van de CNCD-11.11.11 campagne rond Sociale Bescherming, organiseert deze laatste verschillende workshops rond het thema.

Het belooft een drukke week te worden, vol ontmoetingen en nieuwe inzichten. Wordt vervolgd…

8346 keer gelezen