BLOG

05/02

Samen tuinieren, dat is ook een manier om aan bewegingswerk te doen

Voor Advocates for Community Health, één van onze partners in de Filipijnen, is bewegingswerk méér dan betogen en protesteren. Zij zoeken naar nieuwe manieren om samenwerking te bevorderen en om de organisatie duurzamer te maken. Een nieuw project in Juban (provincie Sorsogon) rond gemeenschappelijke groentetuinen bewijst dat deze aanpak werkt!

Waar mensen samenkomen en dingen realiseren, daar doen ze aan bewegingswerk!

Gerry Deocariza is voorzitter van de boerenorganisate Calateo Farmers Organization (CFO), hij staat volledig achter het project: “Een concrete activiteit, zoals deze groentetuin, helpt om onze samenwerking op een duurzame manier te verankeren. Waar mensen samenkomen en dingen realiseren, daar doen ze aan bewegingswerk!”

De groentetuin bevindt zich op slechts een paar meter van het dorpscentrum, alle bewoners kunnen er makkelijk naartoe. Ze verbouwen er een varieteit aan groenten: aubergines, pompoen, groene pepers, snijbonen en nog veel meer. De leden van de boerenorganisatie werken om beurten in de tuin.

Een groentetuin als deel van de politieke strijd

Juban is een plattelandsstadje in de provincie Sorsogon, in het zuiden van Luzon. Deze provincie is één van de armste in het land, omwille van de landloosheid van de boeren. De meeste gronden zijn eigendom van een paar rijke families, die ook de politieke macht in de provincie in handen hebben.
Boerenorganisatie CFO strijdt daarom actief voor een échte landbouwhervorming, ze nemen deel aan verschillende mobilisaties en campagnes in de provincie en dragen ook bij aan nationaal gecoördineerde campagnes rond recht op grond, die door progressieve sociale bewegingen opgezet worden.

G3W en Advocates for Community Health willen met dit project twee doelen bereiken: via de groentetuinen verbetert de gezondheidstoestand van de bewoners én de CFO ontwikkelt als lokale organisatie de capaciteit om de gemeenschap te leiden en verandering te brengen.

Opbrengst van de tuin zorgt voor meer weerstand

Boerenorganisatie CFO staat in de provincie ook al bekend om haar campagnes tegen grote mijnbouwprojecten en andere commerciële projecten die de rechten van het volk met de voeten treden. Op dit moment voert CFO een reeks campagnes uit, samen met milieugroeperingen, kerkelijke organisaties, lokale overheden en bezorgde burgers om de uitbouw van een enorm energieproject tegen te gaan. Het Ministerie van energie wil op de actieve vulkaan Bulusan een elektriciteitsproject opzetten dat 40 megawatt zou genereren. Volgens de CFO zal dit project er voor zorgen dat drinkwater en water voor irrigatie van de velden schaars wordt, dat er mogelijks overstromingen en grondverzakkingen komen tijdens tyfoons en dat de lokale gemeenschappen het giftige chemisch afval van de productie te verwerken zullen krijgen.

“We zijn volop bezig campagne te voeren tegen dit nieuwe megaproject, de groentetuinen helpen ons de nodige fondsen in te zamelen om onze protesten verder te kunnen zetten”, zegt Gerry. De rest van het ingezamelde geld wordt gebruikt om gezondheidsvormingen te organiseren in samenwerking met het lokale gezondheidscomité.

Ook tijdens militaire operaties

Bovendien kan de groentetuin ook helpen op momenten dat er in het dorp een militaire operatie bezig is. In regio's waar activisten weerstand bieden tegen de agressie van grote commerciële projecten (zoals grootschalige mijnbouw en landroof), wordt het leger ingeschakeld om deze weerstand de kop in te drukken. “Wanneer de soldaten hier zijn, houden ze ons vaak tegen om naar ons eigen groenteveld te gaan in de bergen. Ze beschuldigen ons ervan deel uit te maken van de rebellen, die zich volgens hen in de bergen schuilhouden. Tijdens die operaties hebben we toch nog steeds een alternatief, de gemeenschappelijke tuin, en kunnen we daar onze groenten halen om onze familie te voeden”, zegt één van de leden van de CFO.

Om de goede resultaten van de groentetuin te demonstreren, organiseerde de CFO onlangs een “oogstfestival”. Vertegenwoordigers van de lokale overheid, het internationale Rode Kruis en andere Filipijnse ngo's kwamen een kijkje nemen. Zo konden ook zij met eigen ogen zien hoe de CFO op een duurzame biologische manier aan voedselzekerheid werkt.  

9048 keer gelezen