BLOG

08/10

Soms zijn de dingen zoals ze zijn.

LIMITE

MATETE

LEMBA,

weergalmt de richting die de reserveurs aangeven boven de mbula uit.

Enfants avec espoir

Haastig doeken Mamans hun standen op, snel nemen ze hun verkoopswaren onder de arm, mensen hollen nerveus in het rond door de met modder gevulde, glibberige avenus, op zoek naar 'transport'.

Op de vluchtweg gaan er her en der verkoopswaren verloren, een straatjongen gaat aan de haal met wat vruchten, een vrouw glijdt uit op haar sletsen, een helse knal, een camion op weg om straten te herstellen doet het beton daveren, de grond verzakt, veroorzaakt een put van jewelste. Gillende vrouwen. Toeterende motto's, wagens, busjes.

Rijdt de wagen over een vrouw's voeten. Ze droeg haar twee kinderen op de arm...

... Het regent!

De Kinoise realiteit, waar plannen onmogelijk lijkt. Wanneer elke dag een verrassing in petto heeft en incalculeren van marges een dagelijkse sport wordt.

Welk trouwens mijn joggingpatroon vervangt, daar dit hier in de met putten gekenmerkte straten en door elkaar circulerende voertuigen in combinatie met de nodige dosis percentage aan polutie, voorlopig niet echt haalbaar lijkt. Wat niet betekent dat we er ons binnenkort toch eens aan zullen wagen. . . Indien de hitte het toelaat.

Ondernam ik vandaag een zoektocht naar een bank, baande me een weg door Kinshasa, werd ik meerdere malen van het kaske naar de muur gestuurd, defecte automaten, bankbedienden die me niet konden vertellen of mijn Belgische bankkaart compatibel was met hun bank. Was m'n dag plots voor de helft voorbij.

Mensen,

die me vreemd aanstaren en zich afvragen waarom ik 500 meter te voet zou overbruggen terwijl ik een bus kan nemen en betalen,

die versteld staan omdat ik al een paar woorden Lingala de baas kan en mijn weg naar huis best wel alleen kan terugvinden,

die me vriendelijk waarschuwen voor de dieven op de weg.

Ik ben nog steeds op zoek naar een kindvriendelijke manier om 'Shegues', straatkinderen, die bedelen, af te schepen en bewonder ondertussen hun motivatie en inzet voor onderneming. Een pleidooi voor verandering. 'Enfants avec Espoir'.

Soms zijn de dingen zoals ze zijn.

Maar onderneem, doe. Tosala!

1138 keer gelezen