BLOG

31/10

Wil je snel gaan, ga alleen, wil je ver komen, ga samen. (Keniaans gezegde)

Kinshasa, 

waar gebouwen van rijke buitenlandse ondernemers in brand vliegen.
waar brandweerwagens droog blussen.  
waar soldaten loze schoten in de Fleuve vuren. 
waar kleine zelfstandige schilders maanden op hun vergoeding wachten. 
waar de student architect iedere week 15$ moet kunnen leggen.
waar de visser zijn vistechnieken liever niet aan een ander prijsgeeft. 
waar mensen een tiental km stappen wegens gebrek aan financiën voor transport. 
waar jongeren zich stevig wassen om de eventueel opgelopen AIDS van zich af te schrobben. 
waar ratten en kakkerlakken vertrouwde huisdieren worden.   
waar kinderen door hun moeder gestuurd worden om te bedelen.  
waar je gratis wormpjes bovenop je vers gekochte groenten krijgt.  
waar ‘foufou’ meteen ingeslikt wordt zonder kauwen om zoveel mogelijk in korte tijd te eten. 
Wie weet wanneer is je volgende maaltijd? 

 

 

Sensibiliser, organiser et mobiliser les masses populaires pour le Droit à la Santé

 

 

waar elkéén tracht te overleven binnen een regime die de gelijke rechten amper respecteert.

waar individualisme de bovenhand dreigt te nemen. Survival of the fittest. 

waar een NGO hier, een NGO daar, te hulp komt.
waar wijkcomités in actie schieten.

 

EDS,

Etoile du Sud, shining star. Partnerorganisatie van G3W, Geneeskunde voor de Derde wereld. Actief in Kinshasa, Lubumbashi en Goma.  

Strevend naar verandering, met de focus op het recht op gezondheid.  

Het uitbouwen van een MAKASI, sterk en breed maatschappelijk middenveld. Een brug vormen tussen de bevolking en het beleid. Van beneden naar boven. Van de visser aan de rivier, de Maman in het veld, het kind zoekend naar herbruikbaar materiaal op de afvalhoop, de puber op weg naar de kraan van de buurvrouw om zijn bidon met water voor zijn gezin te vullen, de oude vrouw die meegesleurd wordt door de felle regenval en nu aan haar stoel gekluisterd zit, de jonge meisjes in de wijk die ’s nachts door de donkere avenues naar huis rennen, hopend om geen man met duistere gedachten te kruisen, de vrouw met zeven kinderen die rugpijn heeft wanneer ze de hele dag met haar zak goederen heeft liggen zeulen, ’s avonds thuiskomt om voor haar gezin te koken en haar man goedgeluimd te houden, haar huwelijksplicht na te streven. 

De burger, in hoogsteigen persoon aan het woord laten. De wijkbewoners mobiliseren om comités te vormen en aansporen om actief hun noden en behoeften in vraag te stellen, zich te buigen over de lokale en sociale problematieken waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. Deze in kaart te brengen en hun krachten te bundelen om aan hun behoeften te voldoen. Niet enkel door zelf de handen uit te mouwen te steken op lokaal niveau maar voornamelijk door deze noden en behoeften in de spotlights te zetten. Door middel van pleidooien, campagnes en dergelijke. Duidelijk zichtbare acties. Met in het vizier, het beleid! Op weg naar structurele verandering opdat het recht op gezondheid gerespecteerd wordt. 

 

'Sensibiliser, organiser et mobiliser les masses populaires pour le Droit à la Santé.’  

 

Ook CODIC, Collective de Développement Intégral au Congo, is een partnerorganisatie van G3W en heeft een koepelfunctie die verschillende sociale organisaties met elkaar verbindt. Hun missie is tevens het uitbouwen van een krachtig maatschappelijk middenveld in samenwerking met deze vele organisaties. 

Centraal, een bottom-up democratie! 

Naast het recht op gezondheid legt CODIC alsook het accent op onderwijs, landbouw, energie en milieu. 
CODIC biedt ondersteuning door verschillende organisaties met elkaar in contact te brengen. Door dit partnerschap aan te gaan kunnen er telkens nieuwe organisaties aansluiten bij de visie van CODIC. Dit zorgt op zijn beurt voor een breder draagvlak, een sterke samenhang van verschillende organisatie die samen hun rechten kunnen claimen bij de overheden!

 

Samedi action,

Iedere zaterdag verenigen de wijkbewoners zich. Elkéén een bezem in de hand. Straten gevuld met afval worden ontruimd. Medewerkers van EDS moedigen hen aan en verkondigen het opzet van de activiteit in de wijken. In de hoop nieuwe leden te motiveren om aan te sluiten. 

 

Carrefour-overleg,

Mamans Maraîchères (groenteteelt), Pêcheurs (vissers) en Riziculteurs (rijstboeren) steken hun hoofden bij elkaar en vormen Carrefours, ‘denktanken’. Ze analyseren hun werking en bespreken de pijnpunten waarmee ze geconfronteerd worden. 

Overstromingen tijdens het regenseizoen, in combinatie met afval, vormen een risico factor voor het slagen van de oogst. Het water vindt geen uitweg en kan de oogst doen mislukken. Daarenboven is de afstand tussen de landbouwakkers en de markt lang en moeilijk overbrugbaar door de wegen die in slechte staat zijn.
Om 5u ’s ochtends worden de akkers verlaten, de groenten op het hoofd dragende, om de stad te bereiken tegen 6u30. 

Een plaats op de markt vinden om te verkopen is een kunst. De verkoopplaatsen zijn soms onbetaalbaar. 
Koelinstrumenten om de vis in te bewaren, zijn duur. Iedereen kan de koppen wel bij elkaar steken en samenleggen om te investeren in een efficiënt koelinstrument maar wat met de onvoorspelbare aanwezigheid van elektriciteit? Daarenboven dient de afstand naar verkooppunten overbrugd worden met koelwagens.  

Volgens de supermarkten in de stad wordt er niet altijd voldaan aan de hygiënische vereisten. Daarom vragen de verschillende partijen naar scholing en methodes om aan de vereisten te kunnen voldoen. 

Met deze analyse willen de organisaties autoriteiten betrekken opdat ze mee zouden kunnen nadenken over structurele veranderingen in hun voordeel.  

1130 keer gelezen