BLOG

18/07

Typhoon Glenda in de Filipijnen: een kort verslag.

Tijdens de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 juli trok de tyfoon Glenda (internationale naam: Rammasun) over de Filipijnen heen. De regio ten zuiden van Manilla (en vooral de provincies Bicol & Quezon) werden het zwaarst getroffen. In totaal hebben minstens 38 mensen het leven verloren.

Zelf verbleef ik thuis in Manila tijdens de storm. Op zich hadden wij geluk: in laatste instantie boog de storm af, anders zou de kracht van de tyfoon lelijk hebben huisgehouden in de hoofdstad. De storm (met windsnelheden tot 180 km/u en zeer hevige regenval) passeerde ten zuiden van Manila en richtte daar schade aan. In Bicol werden honderdduizenden mensen geëvacueerd, wat hoogstwaarschijnlijk meer doden heeft verhinderd.

Wat het nieuws uit de regio's net ten zuiden van Manila betreft: het loopt maar mondjesmaat binnen. In Southern Tagalog (de provincies Laguna, Cavite, Batangas en Quezon) en Bicol is de stroom nog steeds niet hersteld. Voor Quezon en Bicol wordt er zelfs gewaarschuwd dat het tot augustus kan duren eer het elektriciteitsnetwerk terug volledig functioneel is. Er is veel materiële schade: niet enkel zijn veel huizen omvergeblazen, maar ook enkele bruggen zijn gesneuveld door het hevige weer, net zoals telefoon- en elektriciteitspalen. 

Hier in Manila verloopt ook niet alles even vlot. Het grootste probleem: brownouts. Dit zijn lokale stroomonderbrekingen, en mijn buurt wordt er zwaar door getroffen. De dag na de tyfoon bleef het wachten op elektriciteit tot na 20u. Donderdag verdween de stroom plots rond een uur of 4 in de namiddag, om pas 's avonds laat na 10u terug te keren. En vanochtend stond ik op rond 8u30 zonder stroom, en pas om 14u30 kwam deze terug. Het bemoeilijkt vanzelfsprekend de communicatie (lege batterijen, geen wifi) en het dagelijks leven. Het is nog steeds boven de 30°, dus etenswaren zoals vis en vlees bederven reeds na enkele uren zonder stroom. De oorzaak zijn problemen bij Meralco, de elektriciteitsmaatschappij die een monopolie heeft op het noordelijke eiland Luzon. Hun stroomvoorziening schiet momenteel te kort dus krijgen we 'rotational brownouts': stroomonderbrekingen van enkele uren, gespreid over verschillende wijken in de National Capital Region.

Overigens komt er vanavond alweer een nieuwe tyfoon overwaaien. 'Henry' zal gelukkig minder sterk zijn, en dus hopen we dat hij niet voor verdere problemen zal zorgen. Maar geen zorgen: ik leef nog en we zijn vandaag zelfs gaan betogen in solidariteit met Gaza!

 

5802 keer gelezen
Typhoon Glenda in de Filipijnen: een kort verslag. | Viva Salud

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.