BLOG

19/11

Van deze 3 documentaires word je spontaan mensenrechtenactivist #OnlyFightersWin

Julie, campagnemedewerkster bij Viva Salud, vertelt over de 3 films die haar hebben geïnspireerd om mensenrechtenactiviste te worden.

Deze films vertellen stuk voor stuk straffe verhalen van mensen en groepen die opkomen voor hun rechten. Van deze 3 documentaires kreeg ik echt de argumenten en de energie om in actie te komen voor mensenrechten

1 Thank God It’s Friday - Jan Beddegenoodts en Niel Iwens (2013)

In deze Belgische documentaire geven Jan Beddegenoodts en Niel Iwens een inkijk in het leven van Palestijnse activisten in het dorpje Nabi Saleh. Elke vrijdag komen de Palestijnen er op straat om te protesteren tegen de onderdrukking. 

Volgens Julie is dit

“een film die de strijdlust van Palestijnen en de onrechtvaardige situatie perfect weergeeft. Je kan niet naar de documentaire kijken en onverschillig blijven tegenover het lot van de Palestijnen.”

2. Sicko - Michael Moore (2007)

Michael Moore, de rebel in de filmwereld, draaide de film SiCKO over de Amerikaanse gezondheidszorg. Een onthutsende documentaire. De film heeft het over de 250 miljoen aangeslotenen bij private ziekteverzekeringen. Een vrouw heeft een ernstig verkeersongeval en wordt bewusteloos naar het hospitaal gevoerd. De verzekering weigert de ambulance te betalen want de vrouw heeft vooraf geen toestemming gevraagd voor dat transport. De afloop is dodelijk.

Julie:

"In Amerika lijkt het wel: geen geld, geen hulp. De private geneeskunde domineert. Deze documentaire deed me het belang van publieke, betaalbare gezondheidszorg inzien.”

3. Demain - Cyril Dion & Mélanie Laurent (2016)

In Demain gaan twee Franse documentairemakers op zoek naar oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd: ecologische landbouw, democratie, een alternatieve munt, ... Ze zoeken inspirerende verhalen van mensen die op lokaal vlak een groot verschil betekenen. 

Julie:

"Deze documentaire geeft hoop en energie. Na de documentaire te zien, had ik direct zin om in actie te schieten."

 

Ben jij ook overtuigd van de kracht van mensen die opkomen voor hun rechten? Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuws over mensenrechtenverdedigers? Schrijf je in op onze #OnlyFightersWin Whatsapp lijst.

786 keer gelezen