BLOG

30/04

Volksorganisaties verenigen zich in de DR Congo

Antoine keert na een stage van drie maanden bij onze partner Etoile du Sud, uit Congo terug. Ik herinner me dat hij voor zijn vertrek nogal wat twijfels had over dynamiek van de plaatselijke bevolking. Staat Congo niet voor passiviteit en voor ‘wachten op…’?

Over een week keert Antoine na een stage van drie maanden bij onze partner Etoile du Sud, uit Congo terug. Ik herinner me dat hij voor zijn vertrek nogal wat twijfels had over dynamiek van de plaatselijke bevolking. Staat Congo niet voor passiviteit en voor ‘wachten op…’? Drie maanden later doet hij het verhaal van iets dat hem bijzonder heeft getroffen. Toen de nationale voorzitter van het netwerk Collectif de Développement intégré au Congo (CODIC, collectief voor geïntegreerde ontwikkeling in Congo) voor een privébezoek aankwam in de provincie Maniema in het oosten van het land, ontstond er een enorme samenscholing van mensen die hem wilden bedanken. Bedanken waarvoor? Het CODIC had hen geen geld geschonken. In feite had het CODIC alleen een initiatief van de plaatselijke bevolking aangemoedigd en hen geholpen bij de realisatie van projecten van traditionele landbouw, zoals het kweken van geiten, konijnen en varkens.

Deze projecten moesten garant staan voor een kleinschalige productie van talrijke inwoners van de provincie, maar de realisatie daarvan zou tussen de 4.000 en de 12.000 euro kosten. Dat zag die plaatselijke bevolking op het eerste gezicht duidelijk niet zitten. Maar tijdens een bijeenkomst van het CODIC komt een van hun jongeren met een idee waar en hoe ze het nodige geld voor die projecten kunnen vinden. “Hoe ga jij dat voor elkaar krijgen”, vragen de anderen. De jongere doet zijn plan uit de doeken: als we alle leden van de ledenorganisatie van het CODIC van de provincie bij elkaar voegen, dan komen we aan een getal van een miljoen leden. En als elk lid een euro schenkt, dan zijn we er. Het CODIC bezorgde dat voorstel aan de provinciale afdeling van het CODIC en die opende meteen een rekening bij een lokale coöperatieve bank. Vervolgens verkochten ze lidkaarten voor een euro, niet eens de prijs van een pintje. In amper vier maanden was 440.000 euro opgehaald. Een formidabel succes, dat bovendien helemaal het werk was van de plaatselijke organisaties.

Nog belangrijker dan het ingezamelde en geïnvesteerde geld is dat door deze actie de bevolking vertrouwen heeft gekregen in haar eigen kunnen: als lokale groepen initiatief nemen, kunnen ze hun plannen realiseren en een positieve invloed uitoefenen, zonder de raad of de richtlijnen van internationale fondsenwervers te moeten volgen. Daarom zal de lokale dynamiek zich niet tot dit project beperken. Nu ze de kracht van de collectieve actie hebben kunnen ervaren, staan de organisaties klaar om op andere terreinen eveneens in actie te schieten.

Etoile du Sud en het CODIC hebben onmiddellijk de koppen bij elkaar gestoken om na te gaan hoe ze deze ervaring kunnen veralgemenen. Daar zijn verschillende gezondheidscomités uit voortgekomen, comités die mensen bijeenbrengen rond het recht op gezondheid. Er kwam zelfs een vredescomité dat de bevolking wil mobiliseren voor vrede in de streek, want vandaag wordt die streek geplaagd door gewapende groepen, die steun krijgen vanuit het buitenland.

Om de drie weken geeft de rubriek “Wat nieuws dokter?” van het weekblad Solidair, het woord aan G3W. Wij herpubliceren die bijdrage hier.

8387 keer gelezen