BLOG

10/11

Vormingsweekend empowerment: mobiliseren in het Noorden om zaken te veranderen in het Zuiden

In oktober en november 2015 organiseerde G3W vormingsdagen rond 'empowerment, een strategie van sociale bewegingen voor het recht op gezondheid'. Een tiental jongeren beten zich drie dagen vast in de empowermentstrategie van G3W en haar partnerorganisaties. Voor de eerste keer deden we dit in gastvrije stad Luik.

Deze vorming was zeer inspirerend en bevestigt ons engagement hier in het Noorden

We startten de vorming op vrijdag met een spelletje om elkaar beter te leren kennen en om het ijs tussen de deelnemers wat te breken. Daarna keken we met een kritische blik naar beelden die worden gebruikt in campagnes over ontwikkelingssamenwerking. Een goede oefening om onderling kennis te maken en ons onder te dompelen in de thematiek.

Ongelijkheden

De zaterdag begon met een sessie over ongelijkheden in gezondheid en sociale determinanten van gezondheid. We nodigden daarvoor Anne Delespaul uit. Anne werkt als arts in een groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Seraing. Tijdens de vorming leerden we dat gezondheid veel meer is dan toegang tot gezondheidszorg. In de eerste plaats moeten we werken aan een verbetering van de sociale determinanten dat wil zeggen factoren die onze gezondheid direct of indirect beïnvloeden zoals toegang tot zuiver water, toegang tot gezondheidszorg, een menswaardige job, ...

Wateroorlog

Stap voor stap werd duidelijk dat de overheid een cruciale rol speelt in het garanderen van dat recht op gezondheid. Wanneer de overheid beslissingen neemt in het belang van de bevolking, kunnen de levensomstandigheden van de burgers echt verbeteren. Maar hoe zorg je ervoor dat de overheid de kant van de burgers kiest? We analyseerden de gebeurtenissen tijdens de 'wateroorlog' in 2000 in Cochabamba in Bolivië. Tijdens een oefening zagen we dat mobilisatie het sleutelwoord is om sociale verandering af te dwingen. Hetzelfde geldt in België. Daarom nodigden we ook Alice Bernard uit, al 20 jaar lang syndicaliste voor de Liga voor Mensenrechten.

Aan ‘t eind van deze goedgevulde dag zijn we wat gaan uitwaaien in Luik. En in ‘t bijzonder op de markt van Luik, met haar heerlijke Laquemants. Een mooie avond om de banden die die dag gesmeed waren nog wat aan te halen.

Blik op het Zuiden

Op zondag richtten we onze blik op het Zuiden. G3W-medewerker Géraldine gaf concrete voorbeelden van empowerment op het terrein. De deelnemers hebben zich in de plaats gesteld van onze partners door mee na te denken over empowermentstrategieën in verschillende contexten. Om deze verschillen te illustreren gaven we het woord aan stagiaires Élodie en Marine. Beiden deden een stage bij onze partners in de DR Congo en op de Filipijnen. Ze gaven meer uitleg over de aanpak van onze partnerorganisaties.

Na de middagpauze hadden we het genoegen een partner uit het Zuiden bij ons te hebben: Maitet Ledesma, vertegenwoordigster van de Filipijnse organisatie IBON en specialiste rond klimaat. Ze vertelde over de problemen waarmee de Filipijnse bevolking kampt sinds het aantal orkanen dat het land de voorbije jaren steeds meer teistert. En ze gaf ons zin om ons te engageren voor de Climate Express naar aanleiding van de COP21 in Parijs in december.

Engagement

De laatste dag van de vorming stond in kader van engagement. We hebben uitgelegd wat G3W doet in het Noorden en hoe we samenwerken met de verschillende sociale bewegingen. Onder andere aan de hand van een getuigenis door de solidariteitsbeweging intal.

De laatste dag zijn we ook op bezoek gegaan bij de ‘Stem van de sans-papiers’ in Luik. We spraken er twee uur lang met deze mensen die het recht hebben gehoord te worden. We vonden er ook bevestiging dat we met onze strategie op de goede weg zijn toen we van hen hoorden: “Als we niet in grote groep naar de gemeenteraad van Luik zouden gekomen zijn, Belgen en sans-papiers samen, dan zouden we nooit hebben kunnen wonen waar we nu wonen.” Een waaier aan mogelijkheden om je ook hier in België in te zetten!

Zelf deelnemen?

Zin om zelf deel te nemen aan een volgende vormingscyclus 'Empowerment, een strategie van sociale bewegingen voor het recht op gezondheid’? Neem contact op met Veronique: veronique@vivasalud.be of bel naar 02/209 23 65.

Empowerment gaat over machtsverhoudingen en het ontwikkelen van strategieën om die te veranderen en alternatieven te formuleren voor een meer sociaal rechtvaardige maatschappij. Wil je hier meer over weten, lees dan onze brochure 'Empowerment, samen sterk voor gezondheid'.

 

5335 keer gelezen