BLOG

17/11

Vrouw - slachtoffer van genderongelijkheid

1 scenario

Actie-theater: Thierry Barez en Roger Kakule Manzekele

 

 

1 activiteit. 1 boodschap. 1 wens. ‘Laat de vrouw vrij!’

“Mama Rosine verkoopt groenten op straat. Elke dag wordt ze 's ochtends heel vroeg wakker om voor haar man en kinderen te zorgen, voordat ze de hele dag groenten gaat verkopen.

Op een dag komt Oscar, Rosine’s man, rond 14u thuis van zijn werk. Het is de dag van een belangrijke voetbalwedstrijd, de grote finale van de European Champion's League tussen Barça en Real Madrid. Zodra hij op zijn sofa gaat zitten, doet Oscar niet anders dan naar de wedstrijd kijken en zijn glas bier te drinken.

Mama Rosine komt om 17u00 thuis, moe van het wandelen en het verkopen van groenten. Ondanks de vermoeidheid stort Rosine zich onmiddellijk op het huishouden en maakt ze eten klaar voor het gezin. Oscar vraagt ​​dat ze stopt met wat ze aan het doen is, en dat ze eerst het hemd wast dat hij van plan is de volgende ochtend aan te trekken voor het werk.

Rosine is het niet eens met haar man omdat de tijd dringt en ze eerst eten moet klaarmaken voor het hele gezin. Oscar wordt boos op zijn vrouw en eist dat ze hem gehoorzaamt. Rosine smeekt haar man om te wachten en stelt voor het bevel uit te voeren nadat ze klaar is met haar prioritaire taken voor het gezin.

Het meningsverschil tussen de twee loopt op en mondt uit in een ruzie. Rosine eindigt met de woorden: “en bovendien ben ik uitgeput, doe zelf je was maar”. De laatste reactie van Rosine is de druppel die de emmer doet overlopen. Na haar te hebben bedreigd, geeft Oscar zijn vrouw aan bij de politie voor ‘rebellie’. Rosine wordt gearresteerd en voor de rechter gebracht. Na de organisatie van een volkstribunaal in afwezigheid van haar echtgenoot, spreekt de dit tribunaal haar vrij.”

 

1 verhaal, uit het leven gegrepen. 

11 acteurs, leden van Etoile du Sud. 

150 toeschouwers, wijkbewoners, 95 meisjes en vrouwen en 55 jongens en mannen.

1 vrijwilliger, ‘expert Théâtre’ Thierry Barez.

1 vertegenwoordigster van G3W, Lies Busselen.

1 vrijwilliger van G3W, Elodie Malembe.

1772 keer gelezen