BLOG

22/11

Waarom neemt G3W deel aan de betoging van de non-profitsector op 24/11?

Afgelopen maand kondigde Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) een reeks besparingen aan in de gezondheidszorg. Er wordt ruim 900 miljoen euro bespaard in de gezondheidszorg, wat betekent dat onder meer de prijs van bepaalde veelgebruikte medicijnen (zoals antibiotica, maagzuurremmers en neussprays) tot 5x hoger zal liggen. Ook medische groepspraktijken worden het slachtoffer: bestaande groepspraktijken moeten besparen en het wordt bijna onmogelijk om nog nieuwe groepspraktijken op te richten. Deze maatregelen zijn de nieuwste pleister die het gat in de begroting moet camoufleren. Voor G3W zijn deze besparingen onaanvaardbaar: ze raken vooral de meest kwetsbaren in onze samenleving en dreigen bestaande problemen in de gezondheidszorg te verergeren. Daarom zullen we deelnemen aan de betoging van de non-profitsector op donderdag 24 november. Enkele collega's getuigen.

Uit ervaring weet ik dat het belangrijk is om de nieuwe besparingen nu tegen te houden, want ze ongedaan maken is nog veel moeilijker.

Alexia werkt bij G3W als medewerkster Beleid & Campagne rond vrijhandelsakkoorden en klimaatsverandering. Zes maanden geleden werd ze mama van een zoontje.
“Toen ik beviel van Émile, was de ziekenhuisrekening gigantisch. Gelukkig hadden we geld opzijgezet om de kosten te kunnen betalen, want het duurde enkele maanden voor deze gedeeltelijk werden terugbetaald. Drie weken later werd Émile ernstig ziek, en moesten we halsoverkop naar het ziekenhuis. Hij genas snel, maar dit werd helemaal niet gedekt door de ziekteverzekering. Ook onze apotheker begint me te kennen : pas sinds kort ga ik bij haar regelmatig medicijnen kopen. Niet enkel voor mijzelf, maar ook voor Émile en de rest van het gezin. Ik wil me niet inbeelden dat deze medicijnen nog duurder worden en zo een nog grotere hap uit ons budget nemen. Daarom, en in solidariteit met mensen die nu al slachtoffer zijn van een té dure gezondheidszorg, betoog ik deze donderdag mee!"

Lars werkt als medewerker Bewegingswerk bij G3W. Hij is als sociaal werker niet enkel bezorgd om de besparingen in de gezondheidszorg, maar is ook solidair met zijn collega's.
"De commercialisering van het sociaal werk is een kwalijke zaak. Voor iedere sociaal werker staan twee zaken centraal: de zorg voor zij die het nodig hebben en het systematisch aanpakken van de oorzaken voor maatschappelijke problemen. Het maken van winst zal dit altijd in de weg staan, volgens mij. Daarom vind ik het niet enkel belangrijk om mij te verzetten tegen de privatisering van opvangcentra en andere maatschappelijke diensten , maar ons ook inzetten voor het verbeteren van de levensomstandigheden van de meest kwetsbaren in de maatschappij. Dat zal niet gebeuren door verder te besparen op gezondheidszorg en sociale uitkeringen, integendeel.”

Josy Wong, verpleegkundige uit de Filipijnen en syndicaliste bij de ALL-UP Workers vakbond, was de afgelopen weken te gast in het kader van de campagne Sociale Bescherming en bracht onder meer bezoeken aan groepspraktijken.
“Als verpleegster en lid van de vakbond kom ik op voor het welzijn van gezondheidswerkers. Als zij in slechte omstandigheden werken, heeft dat een effect op de patiënten. Ik zag de afgelopen twee weken dat de Belgische bevolking, net als de Filipijnse, te maken heeft met besparingen in de gezondheidszorg. Onze situatie is niet geïsoleerd van de situatie hier. We moeten dus opkomen tegen deze trend van neoliberale globalisering, niet enkel voor de gezondheid op zich maar voor het algemeen welzijn van de mensen. Uit ervaring weet ik dat het belangrijk is om de nieuwe besparingen nu tegen te houden, want ze ongedaan maken is nog veel moeilijker. Onze sterkte ligt in onze eenheid, dus we moeten samenwerken om deze onderdrukkende maatregel te stoppen.”

Er zijn nog talloze andere redenen om deel te nemen aan de betoging. Zo lijden ook de kinderopvang, de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg onder de aangekondigde besparingen. We willen graag onze solidariteit tonen met het personeel van de non-profitsector, dat zich dagelijks inzet voor het welzijn van de bevolking. G3W neemt dan ook deel aan de betoging (donderdag 24/11) en vervoegt de delegatie van Geneeskunde voor het Volk, die vanaf 10u verzamelt aan de hoofdingang van Brussel-Noord.

4727 keer gelezen