Campagne: Toegang tot gezondheidszorg

Iedereen heeft recht op gezondheid. Toch zijn er veel mensen, vooral armen, die geen toegang hebben tot goede gezondheidszorgen. Dat is geen toeval maar het gevolg van politieke keuzes. Want er bestaan alternatieve systemen die een goede gezondheidszorg voor iedereen kunnen garanderen.

Samen met 11.11.11 en 18 andere organisaties stapten we in de campagne Sociale Bescherming. We roepen Belgische politici op om op alle relevante niveaus en alle beleidsdomeinen te pleiten voor toegang tot basisgezondheidszorg voor iedereen.

Toegang tot basisgezondheidszorg van goede kwaliteit voor iedereen is immers een fundamenteel onderdeel van sociale bescherming wereldwijd. Maar zowel de Europese Unie als regeringen in onze partnerlanden promoten een gezondheidsbeleid van commercialisering, die de toegang tot gezondheidszorg voor kwetsbare bevolkingsgroepen belemmert. Bovendien werken handel- en investeringsakkoorden deze commercialisering van gezondheidszorg verder in de hand, zoals het Handel In Diensten Akkoord (TISA) en het Transatlantisch Handel- en Investeringspact (TTIP), beiden vandaag in onderhandeling door de Europese Commissie.
 


 

Doe mee

20 organisaties – ngo’s, vakbonden en mutualiteiten – maken zich ernstig zorgen en slaan de handen in elkaar voor een gezamenlijke campagne 'sociale bescherming voor iedereen', die 2 jaar zal duren: 2015-2016.

Meer info over de campagne vind je hier: www.socialebescherming.be

 

Supporter mee voor sociale bescherming

Onderteken de petitie voor toegankelijke gezondheidszorg

 


Informeer je

Zijn er landen die met weinig geld universele gezondheidszorg en een goede volksgezondheid hebben verwezenlijkt? En hoe? Wat hebben handel- en investeringsakkoorden met toegang tot gezondheidszorg te maken?

Een antwoord op deze en andere vragen vind je in het dossier "Toegang tot Gezondheidszorg".
We maakten eveneens een overzicht van al het inhoudelijk materiaal dat we ontwikkelden rond gezondheidszorg, inclusief een uitgebreide vormingsmodule.
 

Lees het dossier

Naar het overzicht: "Alles wat je wilde weten over gezondheidszorg"

Ontdek de interactieve vormingsmodule

 


 

Onze acties voor Sociale Bescherming
G3W aanwezig op de Grote Parade

Zin om ook iets te organiseren?

julie@vivasalud.be

2016

 • Op het slotseminarie van de campagne vertelden we over het werk van onze Congolese partner Étoile Du Sud en het belang van gemeenschapsmobilisatie voor het verbeteren van de sociale determinanten van gezondheid.
 • Tijdens de actieperiode van 11.11.11. nodigde G3W de Filipijnse gezondheidsactiviste Josy Wong uit. Ze ondernam een ware tour door België, treinde van Aalst tot Sint-Niklaas en van Luik tot Genk. Josy ontmoette geneeskundestudenten en twee teams van Geneeskunde voor het Volk, sprak over de Filipijnse gezondheidsactivisten op het Empowermentweekend en deed de gevaren van commercialisering uit de doeken tijdens verschillende debatten. Ontdek hier haar programma.
 • Op 20 september kwamen we op straat tegen de vrijhandelsverdragen TTIP en CETA. Om zo veel mogelijk volk daar te krijgen, sprak G3W op verscheidene avonden: op de zomerfestivals, in Aalst, in Brussel, in Leuven, ... Ontdek hier de foto's.
 • Van 16 tot 18 september ging het meest solidaire festival van het jaar door: Manifiesta. G3W organiseerde het debat 'Gezondheid: een koopwaar?' met enkele bekende koppen: Richard Wilkinson, John Hilary, Jean Hermesse en Renée Van Der Veken. Het programma bood heel wat interessants voor de gezondheidsminded: ontdek het in dit overzicht. Voor een kleine fotoreportage, neem een kijkje op onze Facebookpagina.
 • Op de zomerfestivals was sociale bescherming een hot item: G3W mobiliseerde op Sfinks Mixed, La Semo en Scène sur Sambre. Resultaat? 557 mensen gingen op de foto en 487 zakken met een slogan voor gezondheid en klimaat werden gemaakt. Dit met de steun van 27 geweldige vrijwilligers. Vind de foto's op onze Facebookpagina.
 • 7 april is Wereldgezondheidsdag. Dit jaar werd ze ook uitgekozen als Europese actiedag tegen de commercialisering van de gezondheidszorg en sociale bescherming. Heel Europa kwam dan op straat onder de slogan #Health4All! Ontdek hier vijf sterke redenen waarom we deelnamen. Knack publiceerde ons opiniestuk 'Zolang we maar gezond zijn betekent steeds meer zolang we maar rijk zijn'. Het werd ruim 500x gedeeld.
 • 20 maart: de Grote Parade van Hart Boven Hard trekt door Brussel! We wandelden mee in het blok “Onze toekomst stopt niet aan de grens” en promoten Sociale Bescherming als positief alternatief (zie foto).
 • Op 17 maart vergeleken sprekers op het seminarie "Gezondheid: een koopwaar?" de effecten van een gecommercialiseerd gezondheidssysteem in België, Europa en Peru.
 • Eind januari trok G3W-collega Julie naar Genève om tijdens de onderhandelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie te pleiten voor Sociale Bescherming en toegankelijke gezondheidszorg, samen met een internationaal team van de People's Health Movement. We schreven mee aan een open brief die de commerciële overname van dit orgaan aanklaagt.

2015

 • Op 4 december vierden we de eerste verjaardag van de campagne door de verzamelde steun aan onze beleidsmakers in het Federaal Parlement te tonen.
 • Tijdens de actieweek van 6 tot 15 november verspreidt 11.11.11. in heel het land het woord: 'sociale bescherming voor iedereen is een recht'. G3W bezocht Café Santé van Geneeskunde voor het Volk in Hoboken en maakte een quiz: hoeveel weet jij over Sociale Bescherming? Een opiniestuk van onze hand verscheen op de website van Solidair.
 • Van 15 tot 17 oktober vonden tijdens de Europese Top in Brussel verscheidene acties plaats tegen de TTIP-, CETA- en TISA-onderhandelingen. G3W was er bij en publiceerde een opiniestuk op MO.be dat de schadelijke gevolgen op de gezondheid van commercialisering aanklaagt.
 • 3 oktober: Fiesta Social, hét campagnemoment over sociale bescherming in de Ancien Belgique te Brussel. We waren present!
 • Week van 20 september: G3W tourt met Linda Mashingaidze-Shuro van de People's Health Movement Africa langs onze Belgische partners waar ze vertelt over de rol van sociale mobilisatie bij sociale bescherming. Op 25 september 2015 organiseerde G3W samen met het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit een workshop 'Trade, investment and Health: an agenda for action' waar Linda één van de sprekers was. Een verslag van deze intensieve week.
 • 19 september: Samen met verschillende andere ngo's actief in de campagne sociale bescherming organiseerde G3W mee het debat 'Sociale bescherming' op ManiFiesta. Special guest: Linda Mashingaidze van de People's Health Movement (PHM), Zuid-Afrika.
 • 11 juni: G3W organiseert samen met het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit een workshop 'gezondheid en sociale bescherming' tijdens de Volkerentop die parallel plaatsvindt aan de officiële EU-CELAC top. Een verslag hier.
 • 18 april: tijdens de internationale actiedag tegen handel- en investeringsakkoorden TTIP & TISA op 18 april organiseert G3W samen met het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit een workshop "Gezondheid en sociale bescherming". Conclusie: "TTIP maakt ziek"
 • Op 26 februari organiseerden G3W en ICS een ontmoeting met de vice-minister van gezondheid van Cuba, Dr. Marcía Cobas Ruiz, die een bezoek bracht aan Brussel in kader van de ACP-top. 70 personen waren aanwezig op de conferentie en waren onder de indruk. Een sfeerverslag.
 • Op 4 februari werd een geheime discussienota voor de TISA-onderhandelingen gelekt die het gevaar voor toegang tot gezondheidszorg onthulde: "TISA: Gelekt document onthult geheime besprekingen die toegang tot gezondheidszorg ondermijnen". Met een interview in L'avenir. Diezelfde dag namen we deel aan een manifestatie tegen TTIP.

2014

8717 keer gelezen
Campagne: Toegang tot gezondheidszorg | Viva Salud

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.