CCNCI | Filipijnen

Climate Change Network for Community Initiatives (CCNCI) is een netwerk rond klimaatverandering, zij werden opgericht naar aanleiding van de orkaan Haiyan in 2013. 

De wereldwijde klimaatverandering heeft een enorme impact op het Filipijnse archipel. Elk jaar razen er gemiddeld 20 orkanen over de Filipijnen, met enorme schade aan de landbouw, ecosystemen en de gezondheid van het volk tot gevolg. In 2013 zorgde tyfoon Haiyan (lokale naam: Yolanda), voor een noodsituatie in de Filipijnen. Tussen de 15.000 en 19.000 mensen verloren het leven en meer dan 14 miljoen mensen moesten hun woonplaats (tijdelijk) verlaten. 

Na orkaan Haiyan werd pijnlijk duidelijk hoe slecht de Filipijnse overheid was voorbereid op zo'n ramp. Ook grote ontwikkelingsorganisaties konden niet meteen op een efficiënte manier reageren. Het waren de lokale organisaties (zoals de partners van G3W), die zich meteen na de ramp organiseerden om de nodige hulp bij de bevolking te krijgen. Deze organisaties richtten in 2014 het netwerk CCNCI op, een organisatie die zich vanaf dan specifiek zou bezig houden met een gemeenschapsgerichte aanpak van de gevolgen van klimaatverandering in de Filipijnen. 

CCNCI bestaat uit 15 lidorganisaties die vanuit verschillende invalshoeken hun expertise bijdragen. 

  • CCNCI doet aan lobbying, organiseert vormingen en doet onderzoek om klimaatverandering op de beleidsagenda te plaatsen en om een sterk beleid te hebben voor risicovermindering na natuurrampen. 
  • CCNCI helpt lokale gemeenschappen om zich voor te bereiden op mogelijke gevolgen van de klimaatverandering
  • CCNCI ondersteunt onderzoek naar klimaatverandering, zodat het beleid gebaseerd is op wetenschappelijk aantoonbare feiten. 
1117 keer gelezen
CCNCI | Filipijnen | Viva Salud

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.