Centro Felix Varela |CUBA

Viva Salud en Cubanismo.be hebben sinds 2016 een partnerschap met de Cubaanse ngo 'Centro Felix Varela' (CFV). Deze organisatie heeft al meer dan 15 jaar ervaring met 'greenmapping' in de volkswijken van Havana en ver daarbuiten. De opbrengst van de jaarlijkse Paascampagne die we samen organiseren gaat naar deze groene partner.

Greenmapping?

Greenmapping is een unieke methode waarbij de bewoners zelf hun lokale milieurijkdom in kaart brengen. En dat mag je letterlijk nemen. Gewapend met een grondplan en in papier uitgeknipte symbooltjes verkennen ze hun buurt. Iedere waardevolle ecologische, sociale en culturele locatie krijgt een symbool.

Mensen leren zo hun eigen leefomgeving beter kennen, de problemen op te sporen en er samen met de lokale overheden oplossingen voor te zoeken. Het gaat dus om heel concrete zaken: een waterput die vervuild is, een speelplein dat aan vernieuwing toe is, de ontdekking van een vergeten waardevol stukje bos, enz.

Deze methode is ook een ideaal instrument om bewustwording te creëren over het leefmilieu. Vooral over het feit dat de gemeenschap zelf het heft in handen moet nemen om samen met overheidsinstanties problemen aan te pakken.

La Vigia

Met de Paascampagne ondersteunen we het ‘Mapa Verde’ (greenmapping) project in de gemeente La Vigia, een landelijke gemeente in de mooie streek Vinales ten westen van Havana. In 2016 brachten we een bezoek aan het project toen ze er een lokale beurs oraniseerden om hun werk in te kijker te stellen.

Viva Cuba eco=logica

Onze groene partner is het praktijkvoorbeeld van 'Viva Cuba eco=logica', de naam die Cubanismo.be aan haar sensibiliseringscampagne over duurzame ontwikkeling in Cuba gaf. Want in het samenlevingsmodel van Cuba, waar de economie ten dienste staat van het sociale, het milieu en de solidariteit is eco volkomen logisch.

Het feit dat de Cubaanse overheid een gezond leefmilieu als prioriteit stelt en samen met de bewoners naar oplossingen zoekt, is voor ons een voorbeeld van hoe het ook hier kan. 

Meer over dit onderwerp

05/03
Cuba, een eiland in de Caraïben, is meer dan andere landen blootgesteld aan de effecten van klimaatverandering.
04/03
Wat hebben klimaatstakers, Cubanen en paaseieren met elkaar gemeen? Allen dragen ze bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Draag jij ook een eitje bij?
27/02
Nog nooit kwamen zoveel mensen op straat voor klimaatrechtvaardigheid. Toch blijven onze vier klimaatministers kibbelen over een coherent klimaatplan.
5373 keer gelezen