Collectif de Développement Intégré au Congo (CODIC) | Congo

CODIC (le collectif de développement intégré au Congo) is een netwerk dat werd opgericht in 2003 in de Congolese provincie Noord-Kivu. Aangezien vele Congolese verenigingen met strategische, organisatie- en beheersproblemen kampten, werd een platform opgericht waarin deze ontwikkelingsorganisaties hun ervaringen konden delen.

Netwerk met een missie
Volksforum rond gezondheid, vrede en duurzame ontwikkeling in de Grote Meren-regio

In 2007 werd het netwerk officieel erkend door de Congolese staat en de minister van justitie. Sindsdien organiseert CODIC regelmatig lokale, nationale en internationale ontmoetingen. Zo organiseerden ze in januari 2014 een volksforum rond gezondheid, vrede en duurzame ontwikkeling in de Grote Meren-regio, samen met onze partnerorganisatie Etoile du Sud.

Ondertussen heeft het platform zich kunnen uitbreiden naar 750 lidorganisaties en zijn ze actief in 5 provincies in Congo (Noord en Zuid Kivu, Maniema, Province orientale, Kinshasa).
De missie van CODIC luidt: 'het versterken van de integrale ontwikkeling van de mens op verschillende niveau's: gezondheid, educatie, landbouw, veeteelt en visserij, transport en communicatie, milieu, vrede en mensenrechten, technologie en ambachten, commercialisering en energie, microkrediet, bevorderen van gelijkheid tussen man en vrouw, huisvesting, strijd tegen mijnbouw, humanitaire hulp, etc'.

Codic wil de slagkracht van haar leden op het terrein versterken door:
  • het geven van informatie volgens de noden van de organisatie (wetgeving, capaciteitsversterking, etc)
  • synergie en complementariteit te versterken tussen verschillende leden
  • als tussenpersoon op te treden tussen overheden, internationale organisaties en de leden van het netwerk
  • financiële en logistieke ondersteuning te bieden bij het realiseren van projecten van de ledenorganisaties
  • het introduceren van een spaarsysteem door middel van een financiële coöperatieve (microkrediet-CODIC)
14085 keer gelezen