Council for Health and Development (CHD) | Filippijnen

Daar waar deze boeren, vissers, arbeiders voorheen enkel dachten aan de noden van hun eigen familie, denken ze nu ook samen na over de dieperliggende oorzaken van hun toestand.

CHD werd in 1989 opgezet als netwerk van alle nationale basisgezondheidsprogramma's (Community Based Health Programs -CBHP). CHD blijft verder werken om de capaciteiten van deze basisgezondheidsprogramma's verder uit te bouwen en om het recht op gezondheid te versterken in de vele gemeenschappen.CHD werkt in rurale gemeenschappen in de verschillende provincies van de Filippijnen maar ook in de sloppenwijken van Manila, de hoofdstad.

 

 

Een netwerk van gezondheidsactivisten

CHD geeft vormingen aan lokale mensen. Na zo'n opleiding worden zij gezondheidsactivist. Daar waar deze boeren, vissers, arbeiders voorheen enkel dachten aan de noden van hun eigen familie, denken ze nu ook samen na over de dieperliggende oorzaken van hun toestand. Waarom is de school te duur? Waarom zijn de woningen in slechte staat? Waarom zijn onze kinderen zo vaak ziek? Waarom werken we in onveilige en soms onmenselijke omstandigheden? Samen kunnen ze hun problemen en vragen aankaarten en afdwingen bij lokale politici.

In eerste instantie zorgen deze vormingen dat mensen op zijn minst geholpen worden met hun problemen rond hun gezondheid. In de Filippijnen zijn er maar erg weinig dokters actief, zeker op het platteland. De meeste van hen trekken naar het buitenland waar ze meer kunnen verdienen. Maar eens deze basisnoden ingevuld zijn, wordt deze mensen zich bewust van de oorzaken van hun miserie en willen ze samen strijden voor een betere gezondheid en toekomst.

In deze video maken we de vergelijking tussen de Cubaanse en Filipijnse gezondheidszorg. Je ziet hier hoe CHD in de wijk Parañaque aan gezondheidswerk doet.
 

Recht op gezondheid: Cuba & Filipijnen from G3W M3M on Vimeo.

Anjey getuigt

« Er is veel veranderd in ons dorp sinds CHD hier actief werd. Ze organiseerden medische raadplegingen. Ze hebben mensen opgeleid zowel rond basisgezondheid als op politiek niveau. Dankzij hen hebben we bijvoorbeeld deelgenomen aan de verkiezingscampagne. Vandaag zijn we meer één dan tevoren. We hebben elkaar leren kennen en weten beter welke de noden zijn van onze gemeenschap. We hebben problemen maar we zijn beter in staat deze zelf aan te pakken."  Het verhaal van Anjey, die in de sloppenwijken van Manilla woont, toont aan dat CHD veel meer doet dan enkel gezondheidszorgen verlenen. Ze helpen de bevolking om zich te organiseren.

 

 

14085 keer gelezen