03/10/18

Vorming empowerment: samen sterk voor ieders recht!

Ben je geïnteresseerd in duurzame verandering op vlak van gezondheid, voeding en kinderrechten? Geloof je in verandering van onderuit? Ben je benieuwd hoe sociale bewegingen in de Filipijnen, België, Brazilië … te werk gaan? Wil je weten hoe KIYO, Solidagro en Viva Salud dit aanpakken? En zou je graag ontdekken wat en hoe jij zelf een rol kan spelen? Schrijf je dan als de bliksem in voor het Vormingsweekend Empowerment!

Het vormingsweekend “Empowerment: samen sterk voor ieders recht” gaat door van vrijdag 30 november (17u30) tot zondag 2 december 2018 (17u) in Vaalbeek, nabij Leuven. Deze vorming wordt georganiseerd door KIYO, Solidagro en Viva Salud.

Schrijf je in  want de plaatsen zijn beperkt!

 

Empowerment ?

Ondanks het feit dat mensenrechten wereldwijd erkend wordt door 2 op 3 instellingen, kunnen veel mensen niet van dit recht genieten. Hoe is dat mogelijk? Kinderrechten, het recht op voedsel en het recht op gezondheid worden bepaald door de omstandigheden waarin iemand geboren wordt, opgroeit, leeft, werkt en ouder wordt. Willen we deze rechten bevorderen, dan moeten we eerst de sociale determinanten aanpakken die er een invloed op uitoefenen zoals onder andere huisvesting, arbeidsomstandigheden, sociale netwerken, landbouwbeleid, sociaaleconomisch beleid, een meer rechtvaardige en duurzame voedselketen en degelijk onderwijs.

In onze jarenlange ervaring met partners in het Zuiden ontwikkelden we onze visie op de rol van empowerment in de strijd voor mensenrechten. Deze vorming zal je een stevige basiskennis geven over het opeisen van rechten in de huidige wereldcontext. Je leert er ook de strategieën en successen kennen van individuele en sociale bewegingen om dat recht te verwezenlijken. En dat hoor je rechtstreeks van een van onze Filipijnse partners!

Ook in België werken we samen met burgers en sociale bewegingen om te wegen op het maatschappelijk debat en zowel lokaal, nationaal en zelfs internationaal invloed te kunnen uitoefenen op het beleid. Verschillende geëngageerde en inspirerende vertegenwoordigers zullen het woord krijgen tijdens het weekend.

Programma

De vorming is een mix van theorie, meerdere voorbeelden en interactieve sessies waarin je je nieuwe inzichten in de praktijk kan zetten. We hechten veel belang aan het participatieve karakter van de sessies en dankzij deze manier van collectief leren vinden ervaringen van alle deelnemers een plaats in de vorming. Dit is alvast een voorsmaakje van hoe empowerment in de praktijk gezet kan worden.

We voorzien een gevarieerd en actueel programma met onder andere: 

  • Een interactieve sessie rond kinderrechten, het recht op voedsel en het recht op gezondheid

  • De mogelijkheid om een van onze Filipijnse partners te ontmoeten en te leren van hun ervaringen rond empowerment

  • Een analyse van empowerment in het werk van onze partners in het Zuiden

  • Een ontmoeting met ambassadeurs van sociale bewegingen en inspirerende vrijwilligers in België

Praktische info

 

Wanneer? van vrijdag 30/11/2018 (17u30) tot zondag 02/12/2018 (17u)

Waar?  La Foresta  - Kloosterweg in 3052 Blanden.

Wegbeschrijving Openbaar Vervoer + Auto

Kom je met het Openbaar Vervoer naar het Station van Leuven dan kunnen we je met de auto komen oppikken. Om het gemeenschappelijk transport met de auto te vergemakkelijken, hebben we een carpooling platform opgezet.

Prijs? €35 (€30 voor studenten en werkzoekenden) - Inbegrepen: overnachting, maaltijden, didactisch materiaal (achtergrondinfo, slides, presentaties) Niet inbegrepen: bedlinnen en handdoeken

Taal? De vorming gaat door in het Frans en Nederlands. Tijdens tweetalige sessies voorzien we simultane vertaling. De meeste sessies worden in kleinere groepen georganiseerd, in de taal van de deelnemers."

Attest? Je krijgt een deelnemersattest wanneer je aan alle onderdelen van de vorming hebt deelgenomen. 

Inschrijven

Heb je opmerkingen of vragen? Contacteer Alexia van Viva Salud via mail (alexia@vivasalud.be) of telefoon (02/209.23.66)

Inschrijving is verplicht, vóór 23 november 2018. Schrijf je in via dit formulier.

Heb je kennissen, vrienden of collega's die deze vorming ook interessant zouden vinden? Nodig hen dan zeker uit via dit Facebook evenement.

Tot binnenkort!

 

4318 keer gelezen